Σκληρό μήνυμα στους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην περιφέρειά τους έδωσε ο περιφερειάρχης Σικελίας, Νέλο Μουσουμέτσι, ο οποίος έδωσε διορία δύο ημερών σε όσους βρίσκονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής να τα εγκαταλείψουν.

Ο Μουσουμέτσι πρόσθεσε ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίιου απαγορεύονται νέες αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας» στο νησί του, διότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κατά την παραμονή τους θα γίνονται σεβαστά τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού». Στους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν από την βόρεια Αφρική, απαγορεύεται ουσιαστικά «η είσοδος, η παραμονή και η μετακίνηση εντός της Σικελίας».

Ο Ιταλός περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Σικελία δεν μπορεί να δεχθεί εισβολή», την ώρα που η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Ρώμης δεν ενεργοποιεί κανένα είδος απώθησης.

Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι η χάραξη αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής κίνηση που θα επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.