Την πρώτη επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες πρόκειται να έχει αλυσιδωτές συναντήσεις με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης και τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι, κυρίως, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, το άνοιγμα των κεφαλαίων, ενώ Τούρκος Πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει και το Κυπριακό στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία στην Κομισιόν και ο Εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, δηλώνει ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και πρέπει να προσαρμόζεται στα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Είναι ολοφάνερο όμως πως και πάλι κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δίνοντας βήμα στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, αφού αρκέστηκαν σε μία απλή δήλωση ότι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι η τουρκική δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με ανεξάρτητο τρόπο, κάτι που ως σήμερα δεν φαίνεται να ισχύει.

Με την επιλεκτική στάση που επικρατεί απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν διατηρεί τα στοιχειώδη ούτε στο εσωτερικό της, σίγουρα δεν μας επιτρέπεται να επιδείξουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη ότι το Κυπριακό θα τεθεί επί τάπητος στην πραγματική του διάσταση. Ως μείζον πρόβλημα, κατοχής και εισβολής.