Παρουσιάζουμε αυτούσιο το δημοσίευμα όπως το εντοπίσαμε από την εφημερίδα “Καθημερινή” της Κύπρου.

“Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανοίγει τα χαρτιά του για την προβλεπόμενη λύση του Κυπριακού. Σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα «Χιουρριγιέτ» αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε στους ξένους δημοσιογράφους, που ήταν προσκεκλημένοι στην εκδήλωση για την 41η επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο» ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες και ότι σχεδιάζεται να δοθεί το όνομα «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» στο νέο κράτος.

Συμπλήρωσε δε, ότι μέχρι στιγμής έχει υπάρξει πρόοδος, και έχουν συμφωνήσει σε αρκετά θέματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το Μάιο και διαρκούν μέχρι και σήμερα. Εξαίρεση, συνιστούν οι εγγυήσεις και την κατανομή των εδαφών – δύο θέματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία.

Σχετικά με το νέο κράτος, στο δημοσίευμα, αναφέρονται τα εξής :

– Την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το «τ/κ» κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί τη δική του ιθαγένεια. 

– Οι «τ/κ» και «ε/κ» θα εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους

– Το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει δύο Κοινοβούλια – την Άνω και την Κάτω Βουλή

– Οι «ε/κ» που θα εγκατασταθούν στο «τ/κ» κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι «τ/κ» που θα εγκατασταθούν στο «ε/κ» κρατίδιο, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, ωστόσο, όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές.

– Ο περιορισμός που συζητήθηκε, προκειμένου να μην ανατρέψουν οι «ε/κ» που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί, για να μην παραβιαστεί με τις ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ. Θα πρέπει να περάσει από την κοινοβουλευτική έγκριση όλων των κρατών μελών και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ. 

– Η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη, μεταξύ «ε/κ» και «τ/κ» θα κατανεμηθεί είτε 50% – 50%, είτε 40% («τ/κ») – 60% («ε/κ»)

– Συζητείται αν θα υπάρξει εθνικός στρατός. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μη συσταθεί Στρατός.

– Ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη γίνουν περαιτέρω έρευνες (για αέριο).

– Δε συζητήθηκε ακόμα το θέμα των ημερών που θα κηρυχθούν ως «εθνικές» ημέρες του ομοσπονδιακού κράτους.”

Δυστυχώς κανένας σεβασμός στην βούληση και λαϊκή ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού, που διατράνωσε ένα περήφανο ΟΧΙ το 2004, δείχνοντας παράλληλα ένα άλλο δρόμο.

Όπως τονίζουμε κάθε φορά, ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Η σωτηρία της Κύπρου αλλά και των ιστορικών μας δικαιωμάτων, περνά μέσα από χέρια μας, αφού η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να χαρίσει γην και ύδωρ.

Έλληνες αντισταθείτε …