Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Πιο κάτω απόσπασμα κειμένου της ομιλίας του βουλευτή μας:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ακούσαμε τον Δημοκρατικό συναγερμό και διάφορους άλλους αυτές τις μέρες να μας μιλούν για επιτυχίες και πρωτιές. Προς στιγμήν θεώρησα ότι ζούμε σε μια άλλη χώρα. Άραγε δεν είναι σε αυτήν την χώρα που έχουμε τιμές καυσίμων τόσο ψηλές που ποτέ στην Ιστορία δεν είχαμε ούτε σε σημείο που να τις πλησιάζουν;

Δεν είναι στην δικιά μας Πατρίδα που τα επιδόματα κάνουν μέχρι και 12 μήνες να καταβληθούν; Δεν είναι στην δική μας Πατρίδα που τα ενοίκια δεν έχουν οροφή; Άραγε δεν είναι στην Κύπρο μας που υπάρχουν συνταξιούχοι των 10.000 ευρώ από την μία και των 360 ευρώ από την άλλη; Δεν είναι την Κύπρο που άλλοι βγαίνουν στην σύνταξη στα 60 κι άλλοι στα 63 με πέναλτι 12%;

Δεν είναι στην χώρα μας που για τους συμπατριώτες μας υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία ενώ για τους παράνομους μετανάστες δίνουμε απλόχερα τόσα και τόσα χωρίς κανένα κριτήριο; Δεν είναι άραγε στην πατρίδα μας που εκποιούνται καθημερινά περιουσίες από συμπατριώτες μας;

Από την άλλη ακούσαμε το ΑΚΕΛ να κατηγορεί αυτήν την κυβέρνηση λες και αποδέκτης είναι ένα πλήθος με μνήμη χρυσόψαρων. Ξέρετε η πενταετία 2008 μέχρι το 2013 έχετε φροντίσει να μείνει στην συνείδηση των πολιτών, ξεκινώντας από τους αριστερούς, ως μια τρομακτική περίοδος.

Το είπα πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Είστε ένας από τους κύριους λόγους που έχουμε στο σβέρκο μας τα τελευταία 10 χρόνια αυτήν την κυβέρνηση. Τόσο πολύ έχετε τρομοκρατήσει την κοινωνία με την διακυβέρνηση σας.

Ακούσαμε τα κόμματα του κέντρου να μιλούν για αλλαγή. Με έναν υποψήφιο βέρο συναγερμικό, βασικότατο στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης. Που μόνο τον τελευταίο μήνα έχουμε δει 3 παραδείγματα πολιτικής αντίφασης μέσα στην βουλή από τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.

Ευθύνη όμως δεν θα έχετε μόνο εσείς. Ευθύνη έχουν και οι πολίτες που όπως φαίνεται θα σας πουν να συνεχίσετε όσα κάνετε σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο μέσω της ψήφους τους.

Πρωτογενής τομέας:

Όσον αφορά τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί το κράτος ότι έχουμε μία τεράστια ευκαιρία που οι περισσότερες χώρες δεν την έχουν. Σε μια μοιρασμένη πατρίδα με πληθυσμό που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικός για επένδυση σε αυτόν τον κλάδο θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε αυτάρκεια σε σειρά βασικών αγαθών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τα σωστά κίνητρα και την ανάλογη στήριξη από το κράτος με καθαρά επενδυτική μορφή ως ένα μέτρο για όλους και όχι τους λίγους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι τρομερά δύσκολοι όσον αφορά την ακρίβεια και τις εισαγωγές προϊόντων. Άρα λοιπόν πέραν από την ανάγνωση του προβλήματος θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε ρότα, κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος εκτός της κυβέρνησης.

Περιβάλλον:

Στην χώρα μας ένας τομέας που θα έπρεπε να απασχολεί την πολιτεία πολύ περισσότερο είναι αυτός του Περιβάλλοντος.

Όχι αόριστα όμως και επειδή το είπε κάποιος. Συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Είμαστε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, μικρή σε έκταση και ακόμα πιο μικρή σε φυσικό πλούτο, χώρους παρθένους δηλαδή. Υπάρχει μια τάση, που δυστυχώς είναι αυξανόμενη, από την πλευρά της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν σε αυτόν το τομέα για να μετατρέψουμε την Χώρα μας σε ένα τεράστιο τσιμεντένιο οικοδόμημα. Από τον Κάπαρη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μέχρι και τον Ακάμα, βλέπουμε εκτάσεις πρασίνου και γεωργικής γης να μετατρέπονται σε σπίτια, πολυτελείς επαύλεις και ξενοδοχεία. Η χλωρίδα και η πανίδα αυτού του τόπου απειλείται καθημερινά, από τον άνθρωπο και τις αποφάσεις της πολιτείας. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει ανάλογη πολιτική σε σύγκριση με το μέγεθος της κάθε χώρας μέλους.

Το τραγικό είναι ότι ένα τεράστιο ποσοστό αυτών των κτηρίων σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία των τραπεζών και των ταμείων μέσω των εκποιήσεων. Στην χώρα μας όμως επιλέγουμε να διαφημίζουμε ότι δήθεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον ενώ στην πράξη λειτουργεί αυτή η πολιτεία ως εισπράκτορας αυξημένων δήθεν πράσινων φορολογιών.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι:

Ένας άλλος τομέας που στην χώρα μας υπάρχει τεράστια αδικία, είναι ο ιδιωτικός τομέας. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους ή την δουλειά τους τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της διαχείρισης του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε πολλές περιπτώσεις  εργάζονται για περισσότερες ώρες δεν έχουν τα ανάλογα εισοδήματα. Βλέπουμε καθημερινά το κόστος ζωής να ανεβαίνει αλλά οι μισθοί να είναι στάσιμοι. Για να βγουν στην σύνταξη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 63 τους ή τα 65 τους και να είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με συντάξεις που δεν αρκούν ούτε για τα βασικά.

Εκποιήσεις:

Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα από τον Ιούλη του 2018 ευνοεί μόνο τις τράπεζες και έχει καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Θα πρέπει η πλειοψηφία της βουλής να αλλάξει τα δεδομένα όσο υπάρχει ακόμα κόσμος που μπορεί να γλυτώσει από την λαίλαπα των εκποιήσεων. Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουμε την επιθετικότητα των επενδυτικών ταμείων που κρατούν όμηρους τους πολίτες. Αν κάποιοι σε αυτήν αίθουσα θεωρούν ότι είμαι υπερβολικός, τότε καλό θα ήταν να βγουν από τα γραφεία τους και να δουν τον κόσμο κατάματα.

Σε ένα άλλο κεφάλαιο που έχει σε πολλές περιπτώσεις άμεση σχέση, βρίσκονται και οι κουρεμένοι καταθέτες. Χιλιάδες πολίτες που έχουν κυριολεκτικά δει τα λεφτά τους να εξαφανίζονται και μάλιστα με υπαιτιότητα πολιτικών και τραπεζιτών. Κόσμος που αναζητά το δίκαιο του και το βέβαιο είναι ότι δεν θα το βρει από αυτούς που μας κυβερνούν και όσους ακολουθούν την ίδια τακτική και πολιτική.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο που αυτή η πολιτεία και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί είναι ο τομέας της υπογεννητικότητας.

Ένας τομέας δηλαδή που υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία του Δημογραφικού. Ο δείκτης των γεννήσεων στην χώρα μας για το προηγούμενο έτος ήταν στο 1,4. Ο αντίστοιχος δείκτης την προηγούμενη χρονιά ήταν στο 1,3. Για να υπάρξει αναπλήρωση του πληθυσμού θα πρέπει αυτός ο δείκτης να είναι στο 2,1.

Αυτό που κάνει την πραγματικότητα ακόμα πιο τραγική είναι ότι η αύξηση στο δείκτη γεννήσεων σε σχέση με το 2020 είναι η αύξηση των γεννήσεων από μετανάστες, παράνομους και μη. Αν αναλογιστούμε και την γήρανση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τους νέους κάτω των 16 και τα πρωτοφανή επίπεδα παράνομων μεταναστών τότε η δημογραφική αλλοίωση στην χώρα μας θα ξεπεράσει σε μερικά χρόνια το 10% με πολύ θλιβερές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Σε κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου υπάρχει πλέον γκετοποίηση περιοχών.

Από την Χλώρακα, την Έμπα και το κέντρο της Πάφου, μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι πολίτες πλέον ζουν την ανασφάλεια στο πετσί τους. Τα περιστατικά βίας και κλοπών είναι χωρίς καμία υπερβολή καθημερινά φαινόμενα.

Εμείς απαιτούμε από την παρούσα κυβέρνηση και την επόμενη όποια κι αν είναι, να σταματήσει την επιδοματική πολιτική και να εφαρμόσει αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με μαζικές απελάσεις και παγιοποίηση αιτήσεων ασύλου. Απαιτούμε ταυτόχρονα να δοθούν επιτέλους ισχυρά κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων από τον γηγενή πληθυσμό. Για παράδειγμα, την επιχορήγηση με εφάπαξ πόσο κάθε νέας γέννας ή την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων με ταχύτερους ρυθμούς (όπως έγινε το 1992).

Γεώργιος Γρίβας Διγενής:

Ανάξιος κάθε τιμής αποφάσισε με ένα ψήφισμα η πλειοψηφία αυτής της βουλής για τον αρχηγό της θρυλικής ΕΟΚΑ.

Στις 20 Μαρτίου 1959 ο Γεώργιος Γρίβας παίρνει τον Τίτλο του Άξιου Τέκνου της πατρίδας και γίνεται ο δεύτερος Έλληνας μετά τον στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Είναι ο τέταρτος Έλληνας μετά τον Στρατάρχη Παπάγο, τον Αντιστράτηγο Βεντήρη και τον ναύαρχο Σακελλαρίου που έλαβε τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας.

Ανάξιος κάθε τιμής αυτός που πολέμησε στην Μικρασιατική εκστρατεία, που πολέμησε τους Ιταλούς φασίστες στα βουνά της Πίνδου.

Ανάξιος κάθε τιμής αυτός που ηγήθηκε του ενδοξότερου αγώνα αυτού του λαού της σύγχρονης μας Ιστορίας.

Και τι μας είπαν κάποιοι βουλευτές; ότι δεν δέχονται μαθήματα από εμάς; Είναι μάθημα να δηλώνεις από το βήμα της βουλής ότι επιθυμείς την συμφιλίωση του λαού μας; και αν είναι μάθημα τι κακό υπάρχει σε αυτήν την δήλωση; Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν μια ζωή στην δίνη της διχόνοιας και του εμφύλιο σπαραγμού;

Ο εχθρός βρίσκεται απέναντι. Και δεν θα ξεχωρίσει ούτε αριστερούς ούτε δεξιούς. Δεν θα χαριστεί στους σημερινούς επαναπροσεγγιστές. Πρέπει τουλάχιστον να σας προβληματίσει ότι μετά το ψήφισμα της Παρασκευής έχετε βάλει κι άλλο νερό στο μύλο της Τουρκικής Προπαγάνδας. Μια ματιά στις εφημερίδες των τούρκων και του ψευδοκράτους θα σας δείξει ότι λέτε τα ίδια πράγματα με τα δημοσιεύματα.

Καλά Χριστούγεννα στους Έλληνες της Κύπρου και στην πατρίδα μας καλή Λευτεριά».