Την Τετάρτη 15/2, στα κατάμεστα Πολιτικά Γραφεία της Ε.Ο. Λεμεσού του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) διεξήχθη ομιλία από τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του κινήματος Στράτο Καρανικολάου σχετικά με την επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, μια ξεχασμένη επέτειο από το μειοδοτικό πολιτικό καθεστώς, καθώς η πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά πρόδωσε τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Την 17η Φεβρουαρίου 1914 επισημοποιείται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, με σκοπό την υπεράσπιση των Ελληνικών πληθυσμών, καθώς είχαν εγκαταλειφτεί πλήρως από το επίσημο κράτος των Αθηνών. Με το πέρας όμως του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις πιέσεις των «συμμάχων» και την προδοσία του επίσημου Ελληνικού κράτους, η Βόρειος Ήπειρος δίνεται στο Αλβανικό κράτος, αναγκάζοντας τον Εθνικό Στρατό σε δεύτερη υποχώρηση. Καταλήγοντας ο συναγωνιστής τόνισε πως οι Έλληνες Εθνικιστές ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ τον αλύτρωτο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και θα αγωνιστούν για την Ένωση με την Ελλάδα.

Ακολούθως ο Επαρχιακός Λεμεσού Στέλιος Νεάρχου πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε αρχικά στην δυναμική παρουσία του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος στο πλευρό μονογονεϊκής οικογένειας, αποτρέποντας την εκποίηση της κατοικίας τους, αλλά και στο Λιμάνι Λεμεσού στο πλευρό των Εργαζομένων, που έμειναν εκτεθειμένοι από την ανικανότητα του κράτους μετά την ιδιωτικοποίηση.

Εν συνεχεία ο Επαρχιακός Λεμεσού μίλησε για την τροπολογία που κατέθεσε το ΕΛΑΜ και υπερψηφίστηκε στην βουλή, σχετικά με το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Έστειλε το μήνυμα πως με κάθε κόστος, οι Έλληνες Εθνικιστές θα αγωνίζονται για τα Εθνικά Δίκαια του Ελληνισμού στην Κύπρο, ενώ αποτελεί καθήκον να κρατάμε άσβεστη την Ιστορική μνήμη. Υπογράμμισε παράλληλα την αποχή που τήρησαν οι δήθεν πατριώτες του ΔηΣυ στην συγκεκριμένη τροπολογία. Τόνισε επίσης πως τόσο το ΑΚΕΛ αλλά και η κατοχική κυβέρνηση ενοχλήθηκαν έντονα από την τροπολογία του ΕΛΑΜ, γεγονός που αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Έλληνα Εθνικιστή.