Εκατοντάδες μύθοι έχουν γραφτεί γύρω από αυτό το ιστορικό όνομα του Βοσπόρου, που υπενθυμίζουμε ότι στο νότιο άκρο του προς την Προποντίδα είναι χτισμένη και στις δυο πλευρές η Κωνσταντινούπολη.

Φυσικά δεν αναμέναμε από τους Οθωμανούς να σεβαστούν ονομασίες, μνημεία και μνήμες του Ελληνικού πολιτισμού. Εδώ καλά-καλά δεν σεβάστηκαν τον δικό τους λαό θα σεβαστούν άλλους λαούς; Ρητορικό το ερώτημα αλλά απαραίτητο για να εισέλθουμε επί του προκειμένου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας που ακούει στο όνομα Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και που σίγουρα θα ήθελε απλά να τον αποκαλούν σε συντομία “Σουλτάνο” με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία άρχισε να “καθαρίζει” σιγά-σιγά και τα Πανεπιστήμια. Έτσι έφθασε και στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Εκεί πρύτανης ήταν η  Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου, η οποία το καλοκαίρι εξελέγη με το ποσοστό του 86% των ψήφων. Όμως, ο Ερντογάν δεν πολυκαταλαβαίνει από κάτι τέτοια, “από ψήφους δημοκρατίες και άλλες τέτοιες αηδίες” κατά τις δικές του (πάντοτε) πράξεις. Η δημοκρατικά εκλελεγμένη Μπαρμπαρόσογλου (φήμες αναφέρουν ότι έχει ελληνικές ρίζες) που σάρωσε και στις εκλογές, αντικαταστάθηκε ευθύς αμέσως από τον Μεχμέτ Εζκάν μετά από εντολές του ιδίου του Ερντογάν.

Η σημασία σε όλα τα πιο πάνω δεν είναι η είδηση της αντικατάστασης, αλλά το όλο σκεπτικό που διέπει τον άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά μας και που κάποιοι, δυστυχώς, πιστεύουν ότι θα μπορούμε με αυτούς να κοιμόμαστε ήσυχοι σε περίπτωση λύσης τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το σκεπτικό, λοιπόν, της αντικατάστασης είναι ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεσο διορισμό Πρυτάνεων, αντικαθιστώντας τις εκλογές, προκειμένουν να αποφεύγονται οι διαμάχες μεταξύ διάφορων πολιτικών ομάδων στα Πανεπιστήμια. Με πολύ απλά λόγια. Τους είπαν τέλος σε οτιδήποτε έχει σχέση με Δημοκρατία.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου οι εκλογές στα 181 Πανεπιστήμια της χώρας είχαν ανασταλεί και από ότι φαίνεται ο Ερντογάν δεν πρόκειται να επιτρέψει τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες να συμβαίνουν στο Σουλτανάτο του.