Τελικά, ο Ταγίπ Ερντογάν τα κατάφερε και έστω και οριακά πέρασε το ναι στο δημοψήφισμα. Κέρδισε με μια διαφορά περίπου της τάξης του δυο τα εκατό που ερμηνεύεται ως 1,4 εκατομμύρια ψήφους.

Όσοι, ασφαλώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Τουρκία θα έχουν παρατηρήσει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί, αφού όλες οι τακτικές κινήσεις του σε πολιτικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο ήταν μια σειρά από ακολουθίες που εξέφραζαν πλήρως την πάγια στρατηγική του να αναβαθμιστούν όλο και περισσότερο οι εξουσίες του.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα του καλοκαιριού, ώστε να ζητήσει το Δημοψήφισμα για αναβάθμιση των εξουσίων του. Ασφαλώς και οι απόψεις διίστανται εάν έγινε όντως πραξικόπημα ή ήταν απλά ακόμη μια τακτική κίνησή του (από τις πολλές), ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση στο όλο εγχείρημά του.

Όπως δεν ήταν τυχαίο ότι επιλέχθηκε η ημέρα του Πάσχα για την διεξαγωγή του δημοψήφισματος. Με αυτό τον τρόπο  θα συσπείρωνε τους υποστηρικτές του Ναι. Μάλιστα, το παράδοξο στην όλη διαδικασία είναι ότι παρόλο ότι στο εσωτερικό της χώρας οι ευρωπαίοι Τούρκοι είπαν όχι εντούτοις οι Τούρκοι που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες είπαν ναι και με αυτό τον τρόπο η Ε.Ε θα πρέπει να ανησυχεί ακόμη περισσότερο μιας και τον τελευταίο καιρό οι λεκτικές επιθέσεις του νεοσουλτάνου πλέον Ερντογάν ήταν απανωτές.

Τέλος, ανήμερα του Πάσχα δεν έλειψαν οι απειλές προς τον ελληνισμό γενικότερα και προς την Κύπρο ειδικότερα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ