Ενώπιον της ολομέλειας της βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, μίλησε σήμερα ο βουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ. Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης.

Ο Λίνος Παπαγιάννης ανάμεσα σε πολλά άλλα ανέφερε ότι, την ίδια ώρα που ο δείκτης των γεννήσεων είναι τόσο χαμηλά, η γήρανση του πληθυσμού μας είναι ακόμα ένας βραχνάς. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 65, είπε, για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια είναι περισσότεροι από τους νέους κάτω των 16!

Από την ομιλία του βουλευτή μας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν άλλα μεγαλειώδη θέματα όπως αυτό των συντάξεων, ο αγώνας των προσφύγων, γεωργών και κτηνοτρόφων, της αλιείας, της ακρίβειας, των ατόμων με αναπηρία, το μεταναστευτικό και το κυπριακό.

Στο βίντεο της ανάρτησης ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή μας Λίνου Παπαγιάννη.

Το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρία Πρόεδρε,

Ο φετινός προϋπολογισμός, που είναι ο πρώτος της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, αναμέναμε ότι σε κάποιους τομείς θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

Για τα ζητήματα του ταμείου αμυντικής θωράκισης, τα ζητήματα των συντάξεων, της προσφυγικής πολιτικής, τα αιτήματα των χαμηλόμισθων του δημοσίου τομέα και στα ζητήματα της ακρίβειας.

Στα αιτήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Αμπελουργοί, σιτηροπαραγωγοί, πατατοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς ζητούν άμεση και έμπρακτη στήριξη λόγω των αυξημένων εξόδων στο κόστος παραγωγής.

Συνταξιοδοτικό

Στην πατρίδα μας υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε αυτόν τον τομέα. Τα δεδομένα είναι μπροστά μας και πρέπει ως νομοθέτες να τα αλλάξουμε. Έχουμε συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν ποσά τα οποία δεν είναι αρκετά για να ζήσουν.

Η κατώτατη σύνταξη πρέπει να επανεξεταστεί και τα κριτήρια για την μικρή επιταγή ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουν και να γίνουν πιο ευέλικτα. Το 12% πρέπει να καταργηθεί ειδικά σε όσους ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΑμεΑ

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει το κράτος να κατανοήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Στόχος μας θα έπρεπε να είναι η ένταξη τους στην κοινωνία με ίσες ευκαιρίες στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ζωή.

Οι σχολικοί συνοδοί, η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η πρόσβαση σε στάδια και κτίρια θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Περιπτώσεις που παιδιά δεν έχουν σχολικούς συνοδούς είτε συμπατριώτες μας που δεν έχουν πρόσβαση σε γήπεδα είναι φαινόμενα που προσβάλουν την κοινωνία και το κράτος μας.

Δημογραφικό

Ως Πρόεδρος της AD Hoc επιτροπής για την επίλυση του Δημογραφικού προβλήματος. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέρφους και την γραμματεία για την άψογη συνεργασία. Η χώρα μας βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε μια δύσκολη θέση όσον αφορά την δημογραφία. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, το δημογραφικό κάθε χώρας καθορίζεται από τον δείκτη γεννήσεων, την γήρανση του πληθυσμού και το ποσοστό μεταναστών. Σε αυτό το σημείο να πω ότι αυτό το δεδομένο, για το Ακελ δεν είναι τόσο απλό καθώς με συνεχόμενες παρεμβάσεις κατάφερε να αποκόψει από την επιτροπή, το δικαίωμα για συζήτηση του μεταναστευτικού εφόσον δεν είναι στις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Στην χώρα μας λοιπόν ο δείκτης γεννήσεων βρίσκεται στο 1.4.

Η αρμόδια επιτροπή του κράτους που είναι ο Εθνικός φορέας για την Δημογραφική και οικογενειακή πολιτική έχει να συνεδριάσει 4 χρόνια. Αυτό δείχνει τουλάχιστον ότι το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες.

Για να μπορέσει να υπάρξει αναπλήρωση πληθυσμού θα πρέπει ο σχετικός δείκτης να πάει στο 2,1.

Θέση μας την οποία έχουμε ως επιτροπή καταθέσει σε υπόμνημα και στην σημερινή και στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί το μέτρο της εφάπαξ χορηγίας γενναιόδωρου ποσού για κάθε νέα γέννα ειδικά για το δεύτερο παιδί. Μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε το 1992 και είχε άμεσα αποτελέσματα. Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο είναι η επέκταση των ολοήμερων σχολείων. Τα μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ έχουν λύσει το πρόβλημα και δεν το έχουν βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο. Την ίδια ώρα που ο δείκτης των γεννήσεων είναι τόσο χαμηλά, η γήρανση του πληθυσμού είναι ακόμα ένας βραχνάς. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια είναι περισσότεροι από τους νέους κάτω των 16. Το μεταναστευτικό που είναι ο 3ος πυλώνας είναι ακόμα ένας λόγος που ο κίνδυνος για Δημογραφική αλλοίωση είναι αυξημένος. Υπήρξε αύξηση του 1,3 στο 1,4 στο δείκτη γεννήσεων από τις αυξημένες γέννες από ζευγάρια ξένων υπηκόων κυρίως αιτητών ασύλου. Δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους υπουργείων και όχι δικές μας υποθέσεις.

Μεταναστευτικό

Καθηκόντως οφείλω να τοποθετηθώ για το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση ανά της Ευρώπης όσο αφορά τους αιτητές ασύλου σε αναλογία πληθυσμού.

Είμαστε σήμερα στο 7%, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός όσων βρίσκονται παράνομα στην χώρα, χωρίς να υπολογίζουμε όσους έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και ακόμα δεν έχουν απελαθεί, χωρίς να υπολογίζουμε όσους δεν έχουν αιτηθεί άσυλο.

Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών αναφέρουν ότι το 96% των αιτούντων για καθεστώς διεθνούς προστασίας ΔΕΝ είναι δικαιούχοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα έπρεπε να είναι στην πατρίδα μας.

Και ενώ η ενδεδειγμένη ποσόστωση είναι στο 1% για τους αιτητές ασύλου από την ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή, και ενώ αποδεδειγμένα η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι τα όσα έχω αναφέρει είναι ακραίος ή ακόμα και ρατσιστικός λόγος.

Σας θυμίζω ότι πριν αρκετά χρόνια μιλούσαμε για μαζικές απελάσεις.

Το 2016 καταθέσαμε στον προεδρικό επίσημη πρόταση για τις μαζικές απελάσεις. Μέχρι και το τέλος του 2022 αυτό ήταν μια ανεφάρμοστη πρόταση που μέχρι και τον λαϊκισμό επιστράτευσαν για αν πουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Το 2023 η κυβέρνηση και τα 4 κόμματα έφεραν στον δημόσιο διάλογο τις μαζικές απελάσεις. Το 2017 σε υπόμνημα που καταθέσαμε στο υπουργείο εσωτερικών και στο προεδρικό ζητήσαμε μεταξύ άλλων την άμεση απέλαση όσων βρίσκονται στην πατρίδα μας και παρανομούν.

Ήμασταν ρατσιστές και ακραίοι για την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει αυτήν την πρόταση με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, κόμματα χαιρέτισαν αυτή την απόφαση.

Καταθέσαμε προτάσεις νόμου και εισηγήσεις στο προεδρικό και τα αρμόδια υπουργεία.

Υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε η δημιουργία σώματος οριοφυλάκων.

Μειώθηκε κατακόρυφα η χρονική περίοδος εξέτασης των αιτήσεων. Πλέον δεν ισχύει το δικαίωμα των παρατεταμένων περιόδων μετά από συνεχόμενες εφέσεις στο ειδικό δικαστήριο. Εισηγηθήκαμε την θεσμοθέτηση εξέτασης για όσους παρουσιάζονται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι. Υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε.

Εισηγηθήκαμε την πάταξη των φαινομένων των εικονικών φοιτητών και των εικονικών γάμων.

Εφαρμόζονται ήδη και τα 2. Τα έχω αναφέρει όλα αυτά για να αποδείξω σε όσους είναι πρόθυμοι να ακούσουν ότι δεν έχουμε μείνει στα συνθήματα.

Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, έχουμε στηρίξει οποιοδήποτε μέτρο ήρθε στην βουλή για βελτίωση του προβλήματος και δηλώνουμε ότι αυτά που ψηφίστηκαν ΔΕΝ είναι αρκετά!

Πρέπει άμεσα να κοπούν τα κονδύλια, Τουλάχιστον τα κρατικά, για την στήριξη των αιτητών ασύλου.

Εφόσον αποδεικνύεται ότι το 96% δεν είναι δικαιούχοι τότε αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Τα όσα λέτε και τα επίθετα που μας προσάπτετε είναι εκτός τόπου και χρόνου.Ζητούμε παγοποίηση κάθε νέας αίτησης ασύλου μέχρι να πάμε στο 1%. Πρέπει άμεσα να αυξήσουμε το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες με ενίσχυση της αστυνόμευσης στις ελεύθερες περιοχές.

Το επόμενο διάστημα, το κλίμα όσον αφορά τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου θα ενταθεί λόγω των επερχόμενων εκλογών. Θα υπάρξει μια αυξανόμενη πίεση προς το εκλογικό σώμα έτσι ώστε να παρουσιαστεί το ΕΛΑΜ ως η απειλή για την χώρα μας. Θα είναι μια τέλεια ευκαιρία για το κορεσμένο πολιτικό σύστημα να κρύψει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας και τον λαό μας κάτω από το χαλί. Αυτό που εμείς ζητούμε από τον κόσμο είναι να θυμηθεί ποιοι τον έχουν οδηγήσει σε τόσα και τόσα αδιέξοδα. Αδιέξοδα κοινωνικά, οικονομικά και Εθνικά. Ο λαός μας δεν μπορεί να ξεχάσει ποιοι θέλουν να αλλάξουν τον κοινωνικό ιστό αυτού του τόπου και πως με κάθε τρόπο θέλουν να μας παρουσιάσουν τα παράλογα ως φυσιολογικά.

Κλείνοντας την ομιλία μου, θα αναφερθώ στο Κυπριακό. Φέτος φτάνουμε τα 50 χρόνια από τον μαύρο Ιούλη του 1974. 50 χρόνια τουρκικής κατοχής.

Ο καθένας λέει τα δικά του με κύριο αποδέκτη κάποιο άλλο κόμμα και όχι αυτούς που θα έπρεπε σύσσωμοι να στοχεύουμε. Το τελευταίο διάστημα με τις προκλήσεις των τούρκων θα έπρεπε να μας οδηγήσει τουλάχιστον στην δημιουργία ενός ενιαίου Μετώπου στο εσωτερικό. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε για την διαιώνιση της κατοχής και όχι να επιμένουμε στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

Η 1η γενιά προσφύγων άρχισε να μειώνεται δραματικά και είναι κρίμα να συνεχίσουμε την ίδια πορεία μέχρι να μην υπάρχουν πλέον πρόσφυγες. Καλά Χριστούγεννα και καλή λευτεριά!»