Η επιθυμία του καλλιτέχνη Νότη Σφακιανάκη να στηθεί στο Παραλίμνι άγαλμα που αναπαριστά τον δολοφονηθέντα  Σολωμό Σολωμού, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του κατακτητή όταν επιχείρησε να κατεβάσει την σημαία του ψευδοκράτος στο οδόφραγμα, δεν έγινε δεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο καλλιτέχνης σε συνάντηση που είχε με τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνο Παπαγιάννη τον ενημέρωσε ότι προχώρησε στη δημιουργία αγάλματος του Σολωμού από το 1998, δηλώνοντας την πρόθεση του να το προσφέρει ως δωρεά στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία μνημείου εις μνήμην του.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Παραλιμνίου, έδωσε την συγκατάθεση του για να τοποθετηθεί το μνημείο στην περιοχή, η απάντηση της τότε κυβέρνησης, ήταν ότι μία τέτοια κίνηση δυνατόν να επηρέαζε το καλό κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του Mega, «Ενημέρωση Τώρα», ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, διερωτήθηκε εάν αυτό που χαλά το κλίμα των συνομιλιών είναι  η δημιουργία του μνημείου, ή το σκιάχτρο του Αττίλα στον πενταδάκτυλο».

Το ΕΛΑΜ απέστειλε την Δευτέρα 11/7/2016, επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για την στάση της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα απευθύνει αίτημα για δημιουργία του μνημείου στο χώρο του οδοφράγματος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Σολωμού. 

ΠΗΓΗ