Το ότι η τουρκική αυθάδεια αλλά και ο εμπαιγμός προς τους κυβερνώντες μας δεν έχουν όρια και φραγμούς έχει γίνει τοις πάσι γνωστόν … Όμως ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την παράνομη επίσκεψη του στο μόρφωμα των κατεχομένων, στη διάρκεια της “συνέντευξης Τύπου” που έδωσε από κοινού με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα απήυθυνε και έκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί την Κύπρο, να πάνε πρώτα στο “νότιο μέρος” και μετά στο “βόρειο μέρος”, κατά την έκφρασή του, και να πίνουν τσάι αγαπημένοι και μονιασμένοι δεν πιστεύουμε πως το περίμεναν ούτε ο Αντωνάκης αλλά ούτε και ο Νίκαρος …

Όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός κλήθηκε από δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο και απάντησε: “Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. “Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ακόμη ότι τώρα είναι η ώρα της δράσης, προσθέτοντας πως με τη συνάντηση των Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου υπάρχει μια ευκαιρία για να γίνει μια ωραία αρχή. “Η καθυστέρηση των συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου”, υποστήριξε.

“Από εδώ απευθύνω έκκληση στον κύριο Αναστασιάδη. Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή τη χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται στην πραγματικότητα βαθαίνει τη μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ενώ, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. “Αν ο κύριος Πρωθυπουργός είναι έτοιμος ας πάμε μαζί στο νότο, ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στο βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Η Μεσόγειος έχει γίνει κοινή θάλασσα πολλών πολιτισμών, πολλών εθνών. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη”.

Αναφορικά με τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν απευθύνοντας παράλληλα έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. “Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις” ενώ συνέχισε ξεκαθαρίζοντας: “Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή να αίρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους στη μοίρα τους. Το μήνυμά μας είναι αυτό”.

Σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. “Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά”.

Επισήμανε μάλιστα ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά. “Εάν υπάρξει ειρήνη, εάν θα είναι ενθαρρυντικό για την ειρήνη, εμείς θα πάρουμε το φυσικό αέριο με αγωγούς και θα το πάμε στις διεθνείς αγορές. Είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε είναι Τουρκοκύπριος θα επωφεληθεί”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν απέναντι στα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων για το θέμα της υπηκοότητας και των εποίκων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του εδαφικού.

“Πρώτα να ξεκαθαρίσει ο κρατικός μηχανισμός, οι εξουσίες του κράτους, και μετά θα έρθουμε σε αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην ΤΔΒΚ τι θα κάνει στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο εδώ. Δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο η απόδοση υπηκοότητας”, διεμήνυσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η επίσκεψη του στα κατεχόμενα έχει τρεις διαστάσεις. Πρώτον είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. “Όποιος ό,τι και να πει, η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κράτος”, τόνισε.

“Δεύτερον, η Τουρκία δεσμεύεται για την ευημερία και την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Στην μητέρα πατρίδα δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μικρή πατρίδα. Φέρνουμε το νερό της Ανατολίας στη μικρή πατρίδα και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να σταθεί εμπόδιο”, πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τέλος ανέφερε πως η τρίτη διάσταση είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του δε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ευχήθηκε επιτυχία στον Αχμέτ Νταβουτογλού με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. “Η ευημερία και επιτυχία της Τουρκίας μας χαροποιεί”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου και πρόσθεσε πως  “η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, αυτή η αναγνώριση για μας είναι ζωτικής σημασίας”.

“Οι Τουρκοκύπριοι υποστήριζαν πάντα τη λύση και το συμβιβασμό και αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί”, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης, σε μία νέα προσπάθεια να πείσει, πλήττοντας τους αδέξιους που μας κυβερνούν, οι οποίοι αντί για ξερό τσάι, επιλέγουν δείπνα παρέα με ανθρώπους που διασύρουν την Εθνική μας αξιοπρέπεια παγκοσμίως και καταπατούν συλλήβδην την ιστορία και τα νόμιμα δικαιώματα μας.