Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον «Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2020», με 29 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο παραχώρησης δανείων σε διευθυντικά στελέχη και μεγαλομετόχους τραπεζών.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων διαγραφή όρων και ορισμών που σχετίζονται με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, καθότι αυτή έπαψε να λειτουργεί ως κεντρικός φορέας.

Επίσης προβλέπεται προσθήκη νέων όρων και ορισμών που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση  πιστωτικών ιδρυμάτων, για σκοπούς συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Ο βουλευτής του Εθνικού Λαϊκού κόμματος (Ε.ΛΑ.Μ) Σωτήρης Ιωάννου είπε πως αυτό που θα θέλαμε ως Ε.ΛΑ.Μ να τονίσουμε είναι την ανάγκη ύπαρξης αυστηρών περιορισμών για πιστωτικές διευκολύνσεις σε μεγαλομετόχους και διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων.

Tα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της αυθαιρεσίας που υπήρξε στα τραπεζικά ιδρύματα και ειδικότερα την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης με τους παχoυλούς μισθούς και τα ψηλά μπόνους. Αυτοί που πλήρωσαν βέβαια, είπε ο κ. Ιωάννου, ήταν οι ίδιοι οι δανειολήπτες, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε.

Η εμπειρία μας, κατέληξε ο βουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ, μας έχει αποδείξει ότι η Κεντρική Τράπεζα σε πάρα πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ενάντια στο συμφέρον της οικονομίας μας και εξυπηρέτησε τα πιστωτικά ιδρύματα. Άρα οποιοιδήποτε περιορισμοί τίθενται πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαροι και να μην αφήνουν παράθυρα και πόρτες ενάντια στο σκοπό για τον οποίο ψηφίζουμε.

Σε τοποθέτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ότι και το Ε.ΛΑ.Μ ψήφισε παλαιότερα άρα ευθύνεται και αυτό για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, απάντησε άμεσα ο Πρόεδρος και βουλευτής της Παράταξης μας Χρίστος Χρίστου, υπενθυμίζοντας στον κ. Δαμιανού πως το πόρισμα για τις ευθύνες της κατάρρευσης του Συνεργατισμού βαραίνει άλλα κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΑΚΕΛ!…