Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε χθές το απόγευμα για το Ντουπάι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκεί θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με αξιωματούχους του Εμιράτου. Την 1η Μαρτίου ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία. Η Κύπρος προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών δεσμών της με τη Σ. Αραβία τόνισε πριν μερικές μέρες ο κ. Αναστασιάδης, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις ειδικά στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις συναντήσεις αυτές θα προσπαθήσει να ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνουμε (…) και τις προσπάθειες γενικά της Κ.Δ. για προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας.

Που πάτε κ. Αναστασιάδη; Εδώ έχουν εξαερωθεί οι περιβόητες «συμμαχίες» της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις χώρες του Κόλπου… Περισσότερα από 8 δις. δολάρια θα επενδύσουν στην Τουρκία οι χώρες του Κόλπου μετά την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – ΗΑΕ, χρήματα εκ των οποίων μεγάλο μέρος θα επενδυθεί στην αμυντική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα θα επενδυθούν 4 δις. δολάρια από το Qatar Investment Authority, το ταμείο του Abu Dhabi Emirate – Abu Dhabi Investment Authority  και το τρίτο μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο Sama Foreign Holding, που συνδέεται με τον Νομισματικό Οργανισμό της Σαουδικής Αραβίας, σε εταιρείες της βιομηχανικής παραγωγής και του τεχνολογικού τομέα.

Το Άμπου Ντάμπι το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Αθήνα, και συμφωνίες με την Κύπρο, θα επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας η οποία αποτελεί στρατηγική απειλή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκεί πάει και ο Πρόεδρος μας.

Μέρος των χρημάτων θα δοθεί από σαουδαραβικούς πόρους, που και αυτή η χώρα θεωρείται «σύμμαχος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία επίσημα δεν έχει επίσημη συμφιλίωση με την Σαουδική Αραβία, αλλά φαίνεται η συμφιλίωση έχει επιτευχθεί στο παρασκήνιο.

Το αστείο είναι ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει ήδη στην Σαουδική Αραβία μία συστοιχία Patriot για την προστασία της από τις επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη!

Οι εταιρείες κεφαλαίων του Κόλπου σχεδιάζουν να επενδύσουν 1,5 δις. δολάρια σε εταιρείες στον τομέα των μεταφορών, ενώ η Emirates Investment Authority και η International Investment Company και το Gulf Finance House  αναζητούν συνεργασίες στους τομείς των πετροχημικών και τεχνολογιών υποδομής μεταφορών.

Η Investment Corporation of Dubai, η Sanabil Investment Company διαπραγματεύονται για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και τουρισμό υγείας στη Σμύρνη και τη Μούγλα.

Ποιος δεν θυμάται το φιάσκο όταν μας έλεγαν ότι ο Σεΐχης του Qatar Al Thani, θα αγόραζε α μεγάλη  έκταση γης απέναντι από το πρώην Hilton στην Λευκωσία και θα επένδυε εκεί κάνοντας τεράστιο έργο κλπ. Αλλά όταν και η Ελλάδα υποτίθεται δημιουργούσε έναν «άξονα»  έναντι της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, καμιά από αυτές δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ σε τομείς της ελληνικής οικονομίας. Όταν πρόκειται όμως να το ζητήσει η Τουρκία, εκεί κάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Πραγματικά είναι να διερωτάται κάποιος τι περιμένει να πετύχει ο Πρόεδρος πηγαίνοντας σε αυτές τις χώρες οι οποίες δείχνουν ποιους εξυπηρετούν επενδύοντας και βοηθώντας με δισεκατομμύρια δολάρια για να αναστηλώσουν και να αναπτύξουν τις διαλυμένες και χρεοκοπημένες βιομηχανίες και εργοστάσια τους.

Αινείας