Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις που κατάφερε να αποσπάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από τον επίτροπο Στεφάν Φουλέ αφορούν απλώς την παγιοποίηση του επίμαχου κανονισμού για το εμπόριο.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν και ο επίτροπος επιβεβαίωσαν πως το θέμα έγκρισης του απευθείας εμπορίου θα κινηθεί αναλόγως των εξελίξεων στο κυπριακό και επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα να ξαναέρθει στο προσκήνιο ο εν λόγω κανονισμός.

Το ότι το θέμα δεν αποκλείεται από το να ξαναέρθει στο προσκήνιο επιβεβαιώνεται και από τα όσα ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε πως “διευκρινίστηκε πλήρως ότι δεν τίθεται θέμα από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, αυτή τη στιγμή, για να ξαναέρθει στο προσκήνιο αυτός ο κανονισμός”. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν δίστασε να επαναλάβει δημοσίως την θέση των κυβερνώντων ότι το θέμα του απευθείας εμπορίου το συνδέουν αποκλειστικά με την πρόταση Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο.

Επισημάνσεις έκανε ο Πρόεδρος και σχετικά με την εναρμόνιση των Τουρκο”κυπρίων” στο ευρωπαϊκό κεκτημένο διευκρινίζοντας πως η εφαρμογή είναι κάτι που πρέπει που προϋποθέτει λύση του Κυπριακού και άρση της αναστολής του κεκτημένου, με βάση τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης με τον Φουλέ να φέρεται πως αποδέχτηκε τις επισημάνσεις.  

Θεωρητικά πιθανώς και να κάνουν πως ακούνε οι εταίροι τα αιτήματα του Νίκου Αναστασιάδη πρακτικά όμως και επί της ουσίας οι κινήσεις που έχουν γίνει από όλους τους “συμμάχους” μας υποβοηθούν την Τουρκία και τους Τουρκο”κύπριους”. Προβληματισμό θα πρέπει να μας προκαλέσει επίσης και το γεγονός ότι σε κανένα από τα παράπονα δεν υπήρξε κάθετη και οριστική δέσμευση από μέρους Βρυξελλών. Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο που οδηγούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη την πατρίδα μας.