Σε νέα πρόκληση προχώρησε η τουρκική πλευρά. Αυτή τη φορά σειρά είχε το ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα Διοίκησης Θρησκευτικής Περιουσίας Μουσουλμάνων) διεκδικόντας το σύνολο της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου επικαλούμενο συμφωνία του 1878.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΒΑΦ όταν η Κύπρος ενοικιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1878, το 14% των ακίνητων περιουσιών στο νησί άνηκε στην Διοίκηση των Βακουφιών ή ΕΒΚΑΦ. Το ποσοστό σήμερα έπεσε στο 6%. Η περιοχή που καλύπτει την περίκλειστη πόλη (Βαρώσι) βρίσκεται εντός αυτού του 14%.

Ο Γενικός Διευθυντής υποστηρίζει παράλληλα πως στη συμφωνία, που υπογράφηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1878, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ δεν δύνανται είτε να πωληθούν είτε να μεταβιβαστούν σε τρίτους. Συνεπώς όπως σαφώς άφησε να νοηθεί το ΕΒΚΑΦ προετοιμάζεται για να διεκδικήσει δικαστικώς ολόκληρη τη κλειστή πόλη.Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η τουρκική πλευρά δεν είναι πρόθυμη να παραδώσει πίσω ούτε σπιθαμή ελληνικής γης. Όλα όσα μας αναφέρουν Κυβέρνηση και κόμματα για καλό κλίμα και το γεγονός πως είναι θέμα χρόνου η εξεύρεση λύσης είναι πυροτεχνήματα που ενθουσιάζουν τους αδαείς. Όσο συνεχίζεται αυτή η στρατηγική από την πλευρά μας, οι Τούρκοι θα προχωρούν ολοένα και περισσότερο και σύντομα θα βρεθούν και στα δικά μας σπίτια στις ελεύθερες περιοχές.