Εθνικιστικός χείμαρρος κατέκλυσε το κέντρο της Λευκωσίας, με εκατοντάδες ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν και τους ΕΛΑΜίτες να δίνουν για άλλη μια χρονιά δυναμικά το παρόν τους στο οδόφραγμα των χαροκαμένων μανάδων, πιστοί στο ραντεβού τους με την Ιστορία. Ανήμερα της μαύρης επετείου της Τουρκικής εισβολής του 1974, το ΕΛΑΜ τίμησε όσους έγραψαν Ελληνική ιστορία πολεμώντας τις ορδές του Αττίλα.

Η ιαχή του τύμπανου σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ τα αντικατοχικά και αντιομοσπονδιακά συνθήματα έσειαν την καρδιά της πρωτεύουσας. Το σωματείο Περικλής Δημητρίου και η οργνωμένη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Star Club έφεραν στον οδόφραγμα φλόγα από τα φυλακισμένα μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, αντίστοιχα.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Γ’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Στέλιος Νεάρχου, ο οποίος απαγγέλοντας ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος, στο οποίο υπογράμμισε την Ελληνικότητα της Αγιάς Σοφιάς και τον πόθο όλων των Ελλήνων για απελευθέρωση των αλύτρωτων πατρίδων μας.

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Επαρχιακός Λευκωσίας Κυριάκος Λοϊζίδης, που περιέγραψε τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του 1974 και την βαρβαρότητα των Τούρκων οι οποίοι έκτοτε κατέχουν δια της βίας των όπλων το 37% της Κύπρου. Με έμφαση υπογράμμισε πως οι ΕΛΑΜίτες ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ την εισβολή και θα συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΛΑΜ Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη βεβήλωση των ιερών και των οσίων του Ελληνισμού, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την έσχατη πρόκληση των τούρκων για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Υπογράμμισε πως η ηγεσία του Ελληνισμού πρέπει επιτέλους να ορθώσει ανάστημα και να απαντήσει στον τουρκικό επεκτατισμό.

Επόμενος ομιλητής, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης, ο οποίος εξιστόρησε τις δικές του εμπειρίες από το πεδίο της  μάχης, υπογραμμίζοντας ότι οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, προδομένοι στην ουσία από την ηγεσία του τόπου, έδωσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος τον αγώνα για υπεράσπιση της Ελληνικότητας της Κύπρου.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης, που αναφέρθηκε στην απροθυμία της Βουλής να απαντήσει στον τουρκικό επεκτατισμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταψήφιση του ψηφίσματος του ΕΛΑΜ για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της πατρίδας μας. Ο συναγωνιστής υπογράμμισε την αγωνιστική ετοιμότητα των ΕΛΑΜιτών, ιδίως της Νεολαίας του Κινήματος, που σε δύσκολους καιρούς κρατάνε ψηλά τα εθνικά μας λάβαρα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, αναφερόμενος στα εγκλήματα των τούρκων, μίλησε για την γενναιότητα των υπερασπιστών της Ελευθερίας και πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι Έλληνες Εθνικιστές δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Σε ότι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ τόνισε ότι χρειάζεται μια πανεθνική στρατηγική για αναχαίτιση των επεκτατικών σχεδιασμών της Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα. Όπως είπε, επιβάλλεται οι ορθόδοξες εκκλησίες που μετατράπηκαν παλαιότερα σε μουσουλμανικά τεμένη να μετατραπούν εκ νέου σε Ορθόδοξους Ναούς, ενώ κάλεσε τη κυβέρνηση να προβεί στο Άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, να επαναφέρει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, που σε συνδυασμό με την λήψη δραστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λειτουργήσουν αποτρεπτική για την Τουρκία.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ τόνισε πως το κίνημά μας διεξάγει ένα πολιτικό αγώνα επί 12 συναπτά έτη και είμαστε περήφανοι γιατί ο βασικός γνώμονας σε όλες μας τις προσπάθειες είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας. Είμαστε περήφανοι, είπε, γιατί με πράξεις και όχι κούφια λόγια στεκόμαστε δίπλα στο συνάνθρωπό μας. Είμαστε περήφανοι, τόνισε, γιατί πετύχαμε να ξυπνήσουμε την πατριωτική συνείδηση σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ βράβευσε τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νεοπτόλεμο Γεωργίου Λεφτή και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργο Γρουτίδη.

Ακολούθως, στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, ως μια συμβολική απάντηση στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον Ερντογάν, όλοι οι παρευρισκόμενοι με μια φωνή έψαλλαν τον ακάθιστο ύμνο, ανάβοντας εκατοντάδες κεριά.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε γιγαντιαία πορεία στις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Λευκωσίας, με τα Εθνικιστικά και Αντιομοσπονδιακά συνθήματα να ταράζουν την ηρεμία όσων ξέχασαν την βάρβαρη τουρκική εισβολή και συμβιβάστηκαν με τα τετελεσμένα της κατοχής, επιλέγοντας την άνεση της καφετέριας από τον αντικατοχικό αγώνα στον δρόμο.