Αντιμέτωποι με την θέα της πλήρης εγκατάλειψης βρέθηκαν μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και του Μετώπου Νεολαίας του Κινήματός μας που επισκέφθηκαν τα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς.

Δυστυχώς, η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς έχουν παραμελήσει εγκληματικά και έχουν αφήσει στο έλεος της μοίρας του ένα τόσο σημαντικό ιστορικό μνημείο, όπου αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ως πολιτικοί κρατούμενοι των Βρετανών υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια εντός των κρατητηρίων χωρίς να λυγήσουν.

Το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρισαν θέλησαν να φτιάξουν εθελοντικές ομάδες Ε.ΛΑ.Μ., οι οποίες μετά από σκληρή, πολύωρη εργασία, τοποθέτησαν προβολείς, καθάρισαν, συντήρησαν, περιποιήθηκαν και εν τέλει αναστήλωσαν τον ιερό χώρο του μνημείου, αντικαταστώντας ουσιαστικά το κράτος, που έπρεπε να διατηρεί την ιστορική μνήμη ζωντανή. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στον χώρο υπήρχαν ιστοί στα αγάλματα των ηρώων του έπους του 55-59, που δεν είχαν ούτε καν σημαίες!!!

Είναι τραγικό, την στιγμή που χιλιάδες ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό καταλήγουν για αναστήλωση των τζαμιών, για τα ιστορικά μνημεία δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σημαίες!!!

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) μέσα από τον καθημερινό του αγώνα, που αποτελεί και μέρος της ιδεολογίας του, προσπαθεί να κρατήσει άσβεστη την φλόγα της εθνικής μνήμης. Είναι παραδεκτό ότι κράτος που δεν σέβεται την ιστορία του, κράτος που δεν συντηρεί την ιστορική μνήμη, δεν μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.