Για πρώτη φορά από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εξετάζεται από την αστυνομία, ύστερα από καταγγελία του ιδιοκτήτη, συγκεκριμένη υπόθεση παράνομης πώλησης υπηρεσιών διανυκτέρευσης σε Ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα.

Η υπόθεση βρίσκεται στο αρχικό στάδιο με εμπλεκόμενο πρόσωπο Ελληνοκύπριο ο οποίος διοχετεύει μαζικά ξένους και Ελληνοκυπρίους σε διάφορα ξενοδοχεία των κατεχομένων σε εξαιρετικά δελεαστικές τιμές διανυκτέρευσης.

Στη νομική υπηρεσία της Δημοκρατία επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό, κυρίως Ελληνοκυπρίων, που διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί, ότι κάποιοι διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα  σε περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριο τότε, αυτός, δικαιούται να τους καταγγείλει και την υπόθεση ν’ αναλάβει η αστυνομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.  

Παρόμοια υπόθεση είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Πάφο όταν αριθμός ξένων περιηγητών είχε κάνει κράτηση σε ξενοδοχεία της πόλης και ακολούθως, κατά περίεργο τρόπο, η κράτηση ακυρώθηκε και όπως έγινε γνωστό από τουριστικό γραφείο  στην ελεύθερη Κύπρο, οι ξένοι περιηγητές επέλεξαν την παραμονή τους σε ξενοδοχείο, το “Άρτεμις Καγιά”, στη Βουκολίδα, κτισμένο παράνομα σε χαλίτικη γη δηλαδή σε γη, που ανήκει και διαχειρίζεται η κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας. Η υπόθεση εκείνη, ωστόσο δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με στοιχεία τα πρώτα πέντε χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, από τους τουρίστες που έφταναν στην Κυπριακή δημοκρατία το 9% μετέβαιναν για εκδρομή στα κατεχόμενα και από αυτούς το 5% διανυκτέρευε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δηλαδή από το 2010 μέχρι και το 2013 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε αφού περισσότεροι από το 15% των τουριστών πραγματοποιούν εκδρομές στα κατεχόμενα και από αυτούς το 10% διανυκτερεύει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την JCC, τους πρώτους εφτά μήνες του 2014 πληρώθηκαν με πιστωτικές κάρτες από Ελληνοκυπρίους στα κατεχόμενα 1.446.481 ευρώ και για υπηρεσίες καζίνο άλλες 689.762 ευρώ.

ΠΗΓΗ