Σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, συζητήθηκε το θέμα της πράσινης γραμμής. Όπως μας ενημέρωσε, οι εν λόγω κανονισμοί υιοθετήθηκαν τον Απρίλη του 2004.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εγείρουμε δύο κορυφαία ζητήματα, σε ότι έχει να κάνει με το που οδηγεί ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής.

Ξεκινώντας από το εμπόριο, εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας σε σχέση με την τακτικές που ακολουθούνται τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από όλες τις προηγούμενες, καθώς δίνεται το δικαίωμα να φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές προϊόντα που παράγονται στη κατεχόμενη γη μας.

Επίσης, τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνοκυπρίων γεωργών και αυτούς των κατεχομένων. Οι Ελληνοκύπριοι αγρότες υποχρεώνονται να πληρώσουν φορολογία στη Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεώνονται να αγοράσουν εξειδικευμένα φυτοφάρμακα, ενώ αντίστοιχα οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό.

Επιπλέον, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν αντιλαμβάνεται με ποια λογική η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει σε ένα παράνομο κράτος, του οποίου την ύπαρξη δεν αναγνωρίζουμε, να έχει παρεμφερείς υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται, όπως είναι το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο. Οφείλω να υπενθυμίσω ότι, τα προϊόντα που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, κυρίως τα αγροτικά, παράγονται σε περιουσίες ελληνοκυπρίων προσφύγων, τις οποίες η Τουρκία κατέχει παράνομα και με τη βία των όπλων εδώ και 45 χρόνια.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά τη μετανάστευση. Η Κύπρος κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποδοχή παράνομων μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού, ενώ βλέπουμε καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους να ζητάνε άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν. Διερωτόμαστε λοιπόν, τι πράττει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν κάποια πολιτική διαμάχη στο έδαφός τους και με τις οποίες φυσικά το ίδιο το κράτος διατηρεί άριστες διπλωματικές σχέσεις.

Όσο αφορά τους παράνομους μετανάστες από τη Συρία, έχουμε πληροφορίες, τις οποίες μεταβιβάσαμε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών, ότι στελέχη της Συριακής Κυβέρνησης έχουν ενημερώσει τη Κυπριακή Δημοκρατία πως οι πλείστοι εξ αυτών είναι διαφεύγοντες τρομοκράτες, γι’ αυτό και βλέπουμε μεγάλους αριθμούς να είναι μόνο άντρες και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη δική μας τουλάχιστον άποψη, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)