Σύμφωνα τουρκο”κυπριακό” τύπο, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης(!), πρότεινε την αποναρκοθέτηση όλης της Κύπρου ξεκινώντας από τη νεκρή ζώνη. Η πρόταση του περιλαμβάνει δυο μέρη, το ένα είναι τέσσερις περιοχές εντός της νεκρής ζώνης που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και το δεύτερο μέρος την αποναρκοθέτηση “βορρά” και “νότου”. 

Όσον αφορά την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, που περιλαμβάνει μια κατεχόμενη περιοχή και τρεις ελεύθερες περιοχές, η πρόταση αναφέρει να παρίστανται παρατηρητές. Όσον αφορά την αποναρκοθέτηση του ψευδοκράτους και των ελεύθερων περιοχών αναφέρει ο  Έρογλου πρέπει η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει. Ενώ σύμφωνα με τον Έρογλου παρατηρητές του ΟΗΕ θα μπορούν να παρευρισκόνται και στις δυο φάσεις. 

Υποστηρίζει επίσης ότι με μια τέτοια κίνηση θα είναι ξεκάθαρη η ένδειξη ότι ο δρόμος προς τη λύση είναι ανοικτός σε έναν τόπο που υπάρχει κατάπαυση του πυρός και αποστρατικοποιημένο με εξαίρεση τον αριθμό στρατιωτών που συμφωνήθηκαν στις συμφωνίες εγγυήσεως. Προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό βήμα για ειρήνη στο νησί και λύση. Με το βήμα αυτό επιδιώκουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα ότι οδεύουμε προς τη λύση. 

Ωστόσο προσθέτει ότι η ελληνοκύπριακή πλεύρα δεν προσέγγισε αρνητικά το θέμα και αναμένεται η απάντηση της τις επόμενες μέρες. 

Η κατάθεση της πρότασης για αποναρκοθέτηση της Κύπρου επιβεβαιώθηκε και από τα ΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα αιτείται άδειας για να μπορέσει να εισέλθει στις ναρκοθετημένες περιοχές της νεκρής ζώνης. 

Τέλος αναφέρει ότι στη νεκρή ζώνη βρίσκονται ακόμη τρεις ναρκοθετημένες περιοχές της Εθνικής Φρούρας και μια του κατοχικού στρατού. 

Ήξεις αφήξεις ο Έρογλου ο οποίος αφενός φαίνεται πως τάχα επιδιώκει “λύση” αφετέρου τίποτα ουσιαστικό δεν πράττει πέρα από το να συνεχίζει τα παιχνίδια τακτικισμού. Αν όντως στόχευε να ανοίξει δρόμο για την λύση αλλά και να φέρει την ειρήνη στο νησί μας κύριο μέλημα του θα έπρεπε να ήταν η επιστροφή των τούρκικων στρατευμάτων πίσω στην Τουρκία και όχι από τη μία να προτείνει τάχα απονάρκωση και από την άλλη να μην δέχεται κουβέντα όσον αφορά τους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες που καταπατούν με τη βία τα εδάφη μας.