ΜΕΡΟΣ Α

Είναι πολλοί οι Τούρκοι πολιτικοί, με πρώτο τον πρόεδρο Ερντογάν που με τις δηλώσεις τους μας υπενθυμίζουν ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι σε πλήρη ισχύ. Η φαινομενική βελτίωση ων σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα δεν φαίνεται να βασίζεται σε σοβαρή αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Για την υποστήριξη αυτού του δόγματος και την εφαρμογή του όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα αύξησης της ναυτικής τους ισχύος. Εκτός από τις κλασσικές μονάδες μάχης επιφανείας και βυθού, οι Τούρκοι ναυπηγούν μεγάλα πλοία υποστήριξης των επιχειρήσεων καθώς και σύγχρονα πλοιάρια τα ((Unman Maritime Vessels-UMVS) τα οποία θα μπορούν να φεύγουν από τα μεγάλα αυτά πλοία.

Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, το οποίο στο σύνολο του υλοποιείται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, σε 5 – 10 χρόνια η Τουρκία θα έχει τις δυνατότητες να επιχειρεί από την Λιβύη μέχρι τον Λίβανο ταυτόχρονα, αυτόνομα και για μεγάλο χρόνο. Η θαλάσσια αυτή επάρκεια  θα καλύπτεται από αέρος με ένα μεγάλο αριθμό drones και βαλλιστικών βλημάτων επιφανείας – επιφανείας και την τουρκική αεροπορία βελτιωμένη και υποστηριζόμενη σε καύσιμα από τα αεροσκάφη – tanker που διαθέτει.

Σε μια επίδειξη δυνάμεως αλλά και αμετακίνητης θέσης ως προς το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία διενήργησε τον Ιανουάριο που μας πέρασε την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» για τις ανάγκες της οποίας ο τουρκικός στόλος βγήκε  στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αρχηγός Επιχειρήσεων του Ναυτικού της Τουρκίας δήλωσε ότι συνολικά έλαβαν μέρος 17,000 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων 100 πλοίων επιφανείας, 7 υποβρυχίων, 34 αεροσκαφών, 22 ελικοπτέρων και 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η σημασία αυτής της άσκησης Θαλασσόλυκος 1/2024 που έλαβε χώρα μεταξύ 7 και 16 Ιανουαρίου 2024 διότι σχεδιάστηκε από την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξηγούσε ότι η άσκηση θα διεξαγόταν στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αποσκοπεί στη βελτίωση της συλλογιστικής, της προνοητικότητας και των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση, πράγμα το οποίο θα δώσει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Τόνιζε επίσης ότι οι ασκήσεις θα διασφάλιζαν την κοινή εργασία μεταξύ των διοικήσεων δυνάμεων και θα περιλάμβαναν πυρά επιφανείας, πυρά αεράμυνας, βολές βομβαρδισμού ξηράς και βολές κατευθυνόμενων πυραύλων.

Αναλυτικά η άσκηση περιλάμβανε 8 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 16 πυραυλακάτους, 7 υποβρύχια, 6 ναρκαλιευτικά, 47 πλοία υποστήριξης, 13 περιπολικά πλοία, 9 αποβατικά, 10 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, επιθετικά ελικόπτερα, ελικόπτερα μεταφοράς στρατευμάτων. Ελικόπτερα βαρέως φορτίου από την Διοίκηση τουρκικού στρατού ξηράς, μαχητικά από την Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφη εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, αεροσκάφη ρυμούλκησης στόχων, 2 πλοία διάσωσης της ακτοφυλακής και 6 σκάφη της ακτοφυλακής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας εξήγγειλε ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα το οποίο θα εξοπλίσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με ένα ακόμα αεροπλανοφόρο, 4 επιπλέον φρεγάτες κλάσης Ιστανμπούλ (τρείς κατασκευάζονται ήδη και άλλη μία είναι στο στάδιο των δοκιμών ν πλω),αποβατικά σκάφη, ναρκαλιευτικά και περιπολικά σκάφη ανοικτής θάλασσας. Όλα κατασκευασμένα στην Τουρκία.

Αινείας

Πηγές: Militaire, Enoplos, Άρθρα Μαρίνου Γκασιάμη Αντιστράτηγου ε.α Λάμπρου Τζούμη, Αντιπτέραρχου ε.α Ευάγγελου Γεωργούση και Αντιστράτηγου ε.α Φοίβου Κλόκαρη.