Σε δηλώσεις προέβη ο γνωστός ανθέλληνας και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλώντας για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε πως «Είναι ένα σημαντικό ιστορικό βήμα στην διαδικασία του Κυπριακό, που μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον. Μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις γίνονταν πάντα στο νησί».

Συμπληρώνοντας είπε πως «ποτέ μέχρι τώρα ένας Τούρκος αρμόδιος δεν άκουσε απευθείας τις απόψεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης και το αντίστοιχο. Το θέμα είναι ότι όλοι μας με ένα θετικό τρόπο να βάλουμε το πετραδάκι μας σε κάθε θέμα για την επίτευξη ειρήνης στο νησί. Εύχομαι και θα προτρέψω την συνέχεια των εν λόγω επισκέψεων».

Για άλλη μια φορά Τούρκος πολιτικός μιλά για λύση στο Κυπριακό και τα συναφή, υποτιμώντας την νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, αποκαλώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση». Με αυτούς τους ανθέλληνες μιλά ο ΑΝΑΝστασιάδης, προσποιούμενος πως θα φέρει μια δίκαιη λύση, κοροϊδεύοντας ξεκάθαρα τον κυπριακό Ελληνισμό. Η αντιδράση όμως των κυβερνώντων σε αυτές τις υποτιμητικές δηλώσεις είναι για άλλη μια φορά ανύπαρκτη, καθώς οι ίδιοι στις συμφωνίες τους μιλούν για δύο ίσες κοινότητες, ξεφτιλίζοντας όλους τους θεσμούς του κράτους.