Ασκούν έντονες πιέσεις οι Τούρκοι ούτως ώστε να ωφεληθούν στο μέγιστο μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Ο Ντερβίς Έρογλου από την συνάντηση της Τρίτης με τον Ανα(ν)στασιάδη είχε προτείνει την θέσπιση χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πηγές απώτερος σκοπός αυτού του κόλπου είναι να ασκηθούν έντονες πιέσεις που θα οδηγήσουν στην μεσολάβηση ξένων δυνάμεων για επίτευξη του χρονοδιαγράμματος. Ο ξένος παράγοντας έχει ωφελήσει ουκ ολίγες φορές τους Τούρκους, γι’ αυτό οι Τούρκοι ελπίζουν στην ανάμιξη τόσο των Αμερικανών όσο και των Βρετανών στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του ο Οζερσάι, πριν την συνάντησή του με τον Μαυρογιάννη, δήλωσε σχετικά με την επιστροφή των Βαρωσίων πως «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να φέρει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν ότι είναι ένα ζήτημα που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη. Δεν είναι αρκετό μόνο μια πλευρά να θεωρεί ότι ένα ζήτημα αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς είμαστε θετικοί σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Οι Τούρκοι με την στάση τους επιθυμούν διακαώς να συνδέσουν «υποχώρησή» τους για επιστροφή της Αμμοχώστου με την άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτος, που με το άνοιγμα διεθνούς αεροδρομίου και λιμανιού θα αποκτήσει κρατική υπόσταση. Οι ανθέλληνες που μας κυβερνούν, διαρκώς ξεπουλούν την Εθνική μας υπόσταση, υποκύπτοντας στις πιέσεις τρίτων για να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Έφτασε ο καιρός ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του και να τρίξει τα δόντια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.