Αφού οι βουλευτές διαμηνύουν ότι είναι οι πρώτοι που κόπτονται για τη διαφάνεια, γιατί άραγε δεν θέσπισαν ακόμα έναν νόμο που να τους υποχρεώνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και από τις δραστηριότητες -επαγγελματικές ή άλλες- που έχουν εκτός Βουλής; Απάντηση δεν είμαστε σίγουροι εάν θα μας δώσουν, ούτε και έχει τόση σημασία.

Έτσι κι αλλιώς το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και θα το απαιτήσουν οι πολίτες, ενώ το πρώτο βήμα έγινε ήδη από μη κυβερνητικό οργανισμό.

Όπως πράττουν και οι ευρωβουλευτές που έχουν υποχρεωθεί να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από εξωτερικές δραστηριότητες, έτσι απαιτεί o οργανισμός να γίνεται και για τους βουλευτές του κυπριακού Κοινοβουλίου, αν και επισημαίνει ότι πάσχει και ο κώδικας δεοντολογίας που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή μέσω των εν λόγω δηλώσεων δεν μπορεί να εντοπισθεί εάν υπάρχουν πραγματικές συγκρούσεις συμφερόντων.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, οι δηλώσεις «χρησιμεύουν μόνο στον γρήγορο και εύκολο προσδιορισμό εκείνων των ευρωβουλευτών που έχουν υψηλό αριθμό δηλωθέντων εξωτερικών δραστηριοτήτων ή υψηλό δηλωμένο κέρδος από εξωτερικές δραστηριότητες».

Αυτό προφανώς ισχύει και για τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται να βρίσκονται σε χαμηλή θέση (στην 22η) από άποψη εισοδημάτων από άλλες δραστηριότητες ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, βρίσκεται στις κατηγορίες 2 και 3. Δηλαδή έχει έξτρα εισοδήματα από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ και από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ.

Στην κατηγορία 3 βρίσκεται ως εκ της ιδιότητας του βουλευτή μεταξύ των ετών 2006-2013 και ως εκ της ιδιότητας του κυβερνητικού εκπροσώπου μεταξύ Μαρτίου 2013 – Απριλίου 2014. Στην κατηγορία 2 βρίσκεται ως εκ της άσκησης του επαγγέλματος του οδοντιάτρου σε έκτακτη βάση (part time).

Ακολουθεί ο Τάκης Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρίσκεται στην κατηγορία 2, που σημαίνει ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ (ειδικότερα διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο με περιορισμένη, όπως δήλωσε ο ίδιος, δραστηριότητα).

Ο Νεοκλής Συλικιώτης του ΑΚΕΛ βρίσκεται στην κατηγορία 3 (από 5 μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ) ως εκ της ιδιότητας του υπουργού μεταξύ 2006-2007 και 2008-2013.

Η Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΣΥ βρίσκεται στην κατηγορία 4 (που σημαίνει ακαθάριστο ποσό πέραν των 10.000 ευρώ) ως εκ της ιδιότητας της ευρωβουλευτού μεταξύ 2009- 2014.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ βρίσκεται στην κατηγορία 2 (1.000 μέχρι 5.000 ευρώ) ως γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΕΔΕΚ και Ο Κώστας Μαυρίδης βρίσκεται στην κατηγορία 2 ως ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως μεσολαβητής στο υπουργείο Εργασίας.

Να επισημανθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τα εισοδήματα των ευρωβουλευτών στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν της ανάληψης των καθηκόντων τους ως ευρωβουλευτών.

Με τα σημερινά δεδομένα, έξτρα εισόδημα μεταξύ 1.000 – 5.000 ευρώ έχει ο Τάκης Χατζηγεωργίου σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο που διατηρεί στην Κύπρο και ο Χρήστος Στυλιανίδης (μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως) ως εκ της άσκησης του επαγγέλματος του οδοντιάτρου.

Οι υπόλοιποι τέσσερις ευρωβουλευτές δεν έχουν δηλωμένο κανένα έξτρα εισόδημα.

Είναι πολλά τα λεφτά

Οι μισθοί βέβαια των ευρωβουλευτών, έναν ίλιγγο τον φέρνουν… Βρέξει-χιονίσει κάθε μήνα λαμβάνουν καθαρά ως μισθό το ποσό των 6.200 ευρώ, ενώ -και πάλι καθαρά- αποζημιώνονται για κάθε ημέρα εργασίας τους με το ποσό των 304 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισπράττουν 304 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα, αρκεί να υπογράψουν στο βιβλίο παρουσιών του Κοινοβουλίου.

Θεωρητικά τώρα, ένας συνεπής ευρωβουλευτής που απουσιάζει από τη Ευρωκοινοβούλιο μόνο τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να εισπράττει περί τις 12.800 ευρώ μηνιαίως.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Προβλέπονται και άλλες 4.000 ευρώ μηνιαίως για έξοδα γραφείου στη χώρα προέλευσης, τα οποία καταβάλλονται στον λογαριασμό του ευρωβουλευτή.

Με βάση τα στοιχεία, ο Τάκης Χατζηγεωργίου έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιών στο Ευρωκοινοβούλιο (98,78%) και ακολουθούν ο Δημήτρης Παπαδάκης με 97,56%, ο Νεοκλής Συλικιώτης με 96,34%, η Ελένη Θεοχάρους με 95,12%, ο Κώστας Μαυρίδης με 69,51%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Χρήστος Στυλιανίδης με 56,1%.

Οι ευρωβουλευτές της Αυστρίας, Γαλλίας και Βελγίου βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις από άποψη εισοδημάτων από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες, τα οποία κυμαίνονται από 2.400 μέχρι 5.287 ευρώ μηνιαίως.

ΠΗΓΗ