Αφότου καταψηφίστηκε το κονδύλι των 25 εκατομμυρίων για το λεγόμενο ταμείο αλληλεγγύης από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ λογομαχούν για το θέμα από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο, μεταδίδοντας μια άκρως θλιβερή εικόνα.

Σίγουρα κανείς δεν ξεχνά ότι το κούρεμα έγινε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί κάτι τέτοιο. Από την άλλη, όμως, όλοι θυμούνται ότι ήταν η καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια και του ΑΚΕΛ που οδήγησε την κυπριακή οικονομία στα βράχια, ούτε τα κόμματα που τον στήριξαν για να εκλεγεί. Άρα είναι το λιγότερο υποκριτικό, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ευθύνονται, περισσότερο ή λιγότερο για το κούρεμα και το μνημόνιο να παρουσιάζουν εαυτούς ως κριτές και κατήγορους γύρω από το ζήτημα.

Για να επανέλθουμε στο θέμα του λεγόμενου ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί με 25 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, εντελώς τυχαία, ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, παρουσιάστηκε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως η απαρχή της ολικής αποζημίωσης των κουρεμένων καταθετών.

Είναι πράγματι, όμως, έτσι; Πέραν του ότι 25 εκατομμύρια παραπέμπει περισσότερο σε έναν απλό συμβολισμό παρά σε μια ουσιαστική δράση (μην ξεχνούμε πως το κούρεμα ξεπέρασε τα 9 δις ευρώ), ο νόμος που προέβλεπε την ίδρυση του ταμείου αυτού, δεν ξεκαθάριζε πουθενά ότι το ποσό που θα διαχειρίζεται θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην στήριξη των συμπολιτών μας που είδαν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται.

Τουναντίον, στο άρθρο 5 όπου καταγράφονται οι σκοποί του ταμείου αυτού, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “Σκοποί του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή”.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ότι τα χρήματα που θα διοχετεύονταν στο ταμείο αυτό θα εξυπηρετούσαν τις τράπεζες και τις πιθανές ανάγκες τους σε ανακεφαλαιοποίηση και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνταν για την, έστω, σταδιακή αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών!

Η κίνηση είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα σε μια ύστατη προσπάθεια τους επιτελείου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού να πείσει ότι δεν ξέχασε τους κουρεμένους καταθέτες και ότι, (τάχα μου) έχει σχέδιο για αυτούς.

Όπως έχουμε προαναφέρει, το ζήτημα της αποζημίωσης των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιογράφων και των ταμείων πρόνοιας είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με προεκλογικά “πυροτεχνήματα”. Αυτό που απαιτείται είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα καταλήξει σε λεπτομερές σχέδιο και σαφές χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσει τη σταδιακή αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν οικονομικά από το παράνομο και αντισυνταγματικό κούρεμα του 2013.

 

Α. Ι.