Η αδράνεια των Κυπριακών Αρχών, Υπουργείου Εμπορίου και Υπουργείου Γεωργίας, επέτρεψε σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού να εμπορεύονται ανενόχλητες χαλούμι. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους εγχώριους τυροκόμους, οι οποίοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τη διεθνή αγορά. Δύο μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού, η βρετανική Μilky’s και η τουρκική Ulker, βλέποντας το χαλλούμι ως προσοδοφόρο προϊόν, αλλά και απροστάτευτο από την χώρα προέλευσής του και τον τρόπο παραγωγής του, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και το παράγουν.

Όσον αφορά την βρετανική εταιρία Milky’s, στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι το προϊόν της είναι “πιο φρέσκο από το κυπριακό” αλλά και ότι έχει πιο λίγο αλάτι, γι’ αυτό έχει και μικρότερη ημερομηνία λήξης. Με βάση τον χώρο που καταλαμβάνει στην ιστοσελίδα της το εν λόγω προϊόν, φαίνεται να είναι το κύριο προϊόν της εταιρείας. Η εταιρεία σημειώνει ότι χρησιμοποιεί την αυθεντική συνταγή, αν και χρησιμοποιεί μόνο βρετανικό γάλα. Ωστόσο η ίδια εταιρεία παρασκευάζει και είδος φέτας που την ονομάζει «τυρί Αιγαίου», γιατί η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει το προϊόν της σαν Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Όσον για την τουρκική εταιρία Ulker, το εν λόγω προϊόν το διαθέτει στην αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρεία αυτή στέλνει σε πολλές χώρες, κυρίως εκτός Ευρώπης, το προϊόν της σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι οι παραγωγοί της πατρίδας μας εκτοπίζονται. Όπως φαίνεται, η εταιρεία διαφημίζει το προϊόν της ως “halloumi”, δηλαδή το κυπριακό προϊόν και όχι ως “hellim”, το προϊόν δηλαδή που παράγεται στην Τουρκία.

Παράλληλα, η ελλαδική εταιρεία “Vermion” ζήτησε από τον οργανισμό ΟΗΙΜ (Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς), ο οποίος ασχολείται με εμπορικά σήματα, να της κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα του χαλουμιού, για να μπορεί να το ονομάζει και να το εμπορεύεται ελεύθερα. Δόθηκε τρίμηνη περίοδος σε όσους αντιτίθενται να υποβάλουν την ένστασή τους αλλά το Υπουργείο Εμπορίου δεν προέβη σε καμία ένσταση. Το Υπουργείο Εμπορίου, ως ιδιοκτήτης του συλλογικού σήματος του χαλουμιού, έπρεπε να υποβάλει ένσταση γιατί όσο για τους παραγωγούς μας όσο και για την κυπριακή οικονομία, οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Ένσταση υπέβαλε μόνο ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων. Επιπρόσθετα, οι αγελαδοτρόφοι σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ενημέρωσαν την επιτροπή, τα αρμόδια υπουργεία και την Νομική Υπηρεσία για το εν λόγω θέμα.

Η εταιρία “Vermion” συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων προωθώντας το χαλούμι αλλά το Υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα εναντίον της, αντιθέτως όμως, παρενέβαλλε εμπόδια στις προσπάθειες των ντόπιων παραγωγών να εκθέσουν το προϊόν τους.

Η απραξία του Υπουργείου Εμπορίου θέτει σε κίνδυνο το κυπριακό χαλούμι, αφού οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι, όταν για ένα εμπορικό σήμα γίνει αίτημα κατοχύρωσης πριν από την επίσημη κατοχύρωση ενός προϊόντος ως Π.Ο.Π., τότε ο ιδιοκτήτης του σήματος δικαιούται να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, όπως το είχε κατοχυρώσει προηγουμένως.

Και πάλι η ολιγωρία των Κυπριακών Αρχών θέτει σε κίνδυνο έναν από τους πιο σημαντικούς και προσοδοφόρους παράγοντες της κυπριακής οικονομίας. Λόγω της απραξίας τους κάποιοι άλλοι κερδοσκοπούν στις πλάτες της κυπριακής οικονομίας.