Άγιο φαίνεται ότι είχαν οι επιβαίνοντες της αποστολής της Ντόρτμουντ κατά την επίθεση στο λεωφορείο της γερμανικής ομάδας χθες το βράδυ. Όπως αναφέρουν πηγές από την ομάδα της Βεστφαλίας, στο σημείο που συνέβη το τραγικό περιστατικό υπήρξαν 3 ή 4 βόμβες μέσα σε τσάντες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη ποτέ και η αποστολή της γερμανικής ομάδας γλίτωσε λόγω της θωράκισης του πούλμαν.

Oι γερμανικές Aρχές ερευνούν την πιθανότητα ισλαμιστικού υπόβαθρου πίσω απ’ τη βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung καθώς και των δικτύων NDR και WDR στην επιστολή ανάληψης ευθύνης γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και στη συμμετοχή γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών Tornado στις επιχειρήσεις κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Στο σημείο βρέθηκε μια μονοσέλιδη επιστολή που αρχίζει με τις λέξεις: «στο όνομα του πολυεύσπλαχνου Αλλάχ»…  και αναφέρει παρακάτω ότι οι αθλητές κι άλλοι επιφανείς «στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων» περιλαμβάνονται στη «λίστα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους».

Ταυτόχρονα ελέγχουν την αυθεντικότητα μιας δεύτερης επιστολής ανάληψης ευθύνης, που προέρχεται πιθανότατα από τον αντιφασιστικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αργά το βράδυ κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο επιστολή που υποστηρίζει ότι το λεωφορείο δέχθηκε επίθεση ως «σύμβολο της πολιτικής της BVB», που δεν κάνει αρκετά κατά των «ρατσιστών και άλλων ακροδεξιών λαϊκιστών».

Και πυροβολισμοί; Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Τοποθέτησαν τα εκρηκτικά μακριά απ’ το πεδίο των καμερών ασφαλείας και τα πυροδότησαν ταυτόχρονα με τηλεχειρισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν.

Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Οι επιθεωρητές της αστυνομίας εκτιμούν πως το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις ήταν αρκετό για να σκοτώσει ανθρώπους που θα βρίσκονταν έξω απ’ το λεωφορείο και επειδή το τελευταίο ήταν θωρακισμένο απετράπησαν τα χειρότερα.