Ούτε το ΝΑΤΟ δεν σέβεται πλέον η Τουρκία αφού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο Burakreis ενώ συμμετείχε στη Νατοϊκή Άσκηση ”Γαλάζια φάλαινα”, φόρεσε τον μανδύα της Εθνικής άσκησης με την ονομασία ”Μεντιτεράνεαν” και έκανε βόλτες ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο μπαινοβγαίνοντας στα οικόπεδα 3 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ και  πλέοντας σε ανάδυση πέρασε ανάμεσα από Κυπριακά ψαροκάικα και ξένα πλοία.    

Πάντως καλά μελετημένη είναι η Άγκυρα, αφού, σύμφωνα και με πληροφορίες, το γεγονός ότι το υποβρύχιο φορούσε τον μανδύα της Εθνικής άσκησης, δεν είχε καμία απολύτως υποχρέωση να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για πιθανή έκδοση Subnote, ωστόσο φέρεται να ενόχλησε την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Συγκεκριμένα, η κίνηση του υποβρυχίου, δε συνιστά οποιαδήποτε παραβίαση καθώς πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή πλεύσης σε ανάδυση σταθερής πορείας και ταχύτητας σε ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η κίνηση του  υποβρυχίου λογίζεται ως διέλευση πλοίου σε διεθνή ύδατα.

Την ίδια ώρα, νέες οδηγίες πήρε το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο από την πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, η οποία πάντα προβάλλει τις θέσεις του στρατού, η Αγκυρα ζητεί να παρακολουθούνται στενά όλες οι κινήσεις στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, αλλά η εντολή για χτύπημα ή όχι θ’ ανήκει αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να μην επιτραπεί σε διάφορα πολεμικά πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του “Μπαρμπαρός”. 

Επίσης, η Τουρκική φρεγάτα Gelibolu Καλλίπολη στα Ελληνικά ακολουθεί σταθερά από απόσταση έξι ναυτικών μιλίων τις κινήσεις του “Μπαρμπαρός”.

Στο μεταξύ, στα ανοικτά της Αμμοχώστου πλέει το “Μπαρμπαρός”, το οποίο αποχώρησε από τα ενεργειακά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζοντας ωστόσο, να περιπλέει προκλητικά σε κυπριακά χωρικά ύδατα ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του σε σχέση με την μετέπειτα κατεύθυνση της πορείας του.