Εκτός όλων των υπόλοιπων … και … με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούγογλου, συζήτησε το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα “συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο και τον υποστηρικτικό ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία”.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και κάλυψε επίσης τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής από τον ISIL και τις διεθνείς προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που διέφυγαν της συριακής κρίσης.

Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε, επίσης, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου “για τη γενναιόδωρη υποστήριξη της χώρας του προς τους πρόσφυγες” ενώ συζήτησαν και τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, την κατάσταση στη Λιβύη και τη Σομαλία.

Στο μεταξύ την πεποίθηση ότι ο ειδικός του αντιπρόσωπος στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα θα πετύχει πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, φέρεται να εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με  τουρκικές διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συμβάλουν για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως ιδιαίτερα για τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Φέρεται, επίσης, να είπε ότι ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του είναι ικανός διπλωμάτης και πιστεύει ότι θα επιτύχει ώθηση στη διαδικασία για το Κυπριακό. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε στον Μπαν Κι Μουν ότι τόσο η πολιτική θέληση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, όσο και της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι απόλυτη και θα συνεχίσει να είναι προσθέτοντας μάλιστα ότι συζήτησε το θέμα και με τον Έλληνα ομόλογό του και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε δε, να επιστήσει την προσοχή στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη όσον αφορά το Κυπριακό την ίδια ώρα που οι αδέξιοι που μας κυβερνούν αποδέχονται συζητήσεις και συνομιλίες, εντός και εκτός, βασισμένες στην πλήρη υποβίβαση του Κυπριακού, το οποίο από μείζον πρόβλημα εισβολής, παράνομης στρατιωτικής κατοχής και κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσιάζεται και συζητείται ως απλό δικοινοτικό ζήτημα.