Πόσο περήφανοι θα νιώθουν αυτοί που βεβηλωσαν χθες τον τάφο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Κρασιά; Πόσο περήφανοι θα πρέπει νιώθουν ότι χθες στην επέτειο των Οκτωβριανών κάποιοι πήγαν σε κοιμητήριο πήραν το σπρέι έγραψαν την λέξη ΕΛΑΜ και δίπλα σχημάτισαν ένα πέος.

Εάν είναι συμπατριώτες μας θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι που πριν από 85 χρόνια περίπου στα Οκτωβριανά ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες για Ελευθερία της Κύπρου και οι νέοι τότε όπως και στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 όπου πήρε μέρος και ο Ανδρέας Κρασιάς, θυσιάζονταν πολεμώντας τους κατακτητές και σήμερα αυτοί ηρωικά μπήκαν κρυφά σε ένα κοιμητήριο βεβηλώνοντας έναν τάφο ήρωα. Τι ηρωική πράξη; Ο Ερντογάν σίγουρα θα ήθελε να τους γνωρίσει και να τους τιμήσει. Κάτι τέτοια ηρωικά έκαναν και οι Τούρκοι όταν κατέκτησαν το 38% των εδαφών μας. Βεβήλωναν τους τάφους διότι έτσι ήταν η δική τους Παιδεία.

Θα μπορούν να το λένε και στις παρέες τους ότι έκαναν αυτή την σπουδαία ηρωική πράξη. Θα πρέπει να καμαρώνουν πλεόν για αυτό τον περίσσιο ηρωισμό. Τι πατριώτες είναι αυτοί; Μπράβο τους. Εμείς δεν έχουμε να τους κακίσουμε. Διότι ότι και να τους πούμε δεν πρόκειται να καταλάβουν τι σημαίνει να τιμάς αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία τούτου του τόπου. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να αντιστέκεσαι στον κατακτητή. Τι σημαίνει να είσαι έτοιμος να γίνεις θυσία, αλλά κανείς μα κανείς να μην μπορεί να σου πάρει την ελληνική σημαία από τα χέρια και την καρδιά σου. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να τιμάς τους νεκρούς. Δεν μπορούν να αντιληφούν τι σημαίνει αγάπη για την Πατρίδα και ότι αυτός ο τόπος είναι σκλαβωμένος και ο Τούρκος κατακτητής είναι πάντα έτοιμος να συνεχίσει τα επεκτατικά του σχέδια.

Ας κρατήσουν λοιπόν τα σπρέι τους, ας συνεχίσουν να μπαίνουν ηρωικά σε νεκροταφεία πιστεύοντας ότι βεβηλώνοντας τάφους ηρώων της ΕΟΚΑ θα έχουν μια μέρα να λένε ότι έκαναν πολλά για αυτό τον τόπο και μάλιστα την ημέρα που τιμούσαμε την αυθόρμητη παλλαϊκή εξέγερση του Κυπριακού λαού τον Οκτώβριο του 1931! Μπράβο τους να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν..

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας