Τουριστικά εκμεταλλεύσιμη καθιστούν πλέον οι Τούρκοι περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή στη χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου βρίσκεται και η ζώνη “ελεύθερων γαϊδουριών”. Η περιοχή πλέον θα περιβάλλεται με φράχτη και οι τουρίστες θα μπορούν να την επισκέπτονται έναντι εισιτηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκο”κυπριακής” εφημερίδας, έχει ξεσπάσει κρίση όσον αφορά την αρμοδιότητα της διαχείρισης του έργου μεταξύ του λεγόμενου “δήμου” Ριζοκαρπάσου και του λεγόμενου “υπουργείου” γεωργίας. 

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος “δήμαρχος” Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζοσκούν, δήλωσε ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας του λεγόμενου “δήμου” του, ο οποίος πήρε και τα χρήματα για τη διεκπεραίωση του έργου, ενώ ο λεγόμενος “διευθυντής” του “τμήματος” περιβάλλοντος, Χασιμπέ Κουσετογουλαρί, τόνισε ότι η περίφραξη έγινε εντός της προστατευόμενης περιοχής, την αρμοδιότητα για την οποία έχει το λεγόμενο “υπουργείο” περιβάλλοντος με βάση τη σχετική λεγόμενη “νομοθεσία”.

Η περιφραγμένη περιοχή είναι έκτασης 6.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κόστισε 975.000 τουρκικές Λίρες, δηλαδή 325.000 ευρώ περίπου, ποσό που λήφθηκε από την λεγόμενη “επιτροπή βοήθειας” της Τουρκίας που λειτουργεί εντός της λεγόμενης “πρεσβείας” της χώρας στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από το φράχτη, τα γαϊδούρια και τις εργασίες που γίνονται στην περιοχή. Σημειώνει επίσης ότι από τις εισπράξεις των εισιτηρίων αναμένεται ένα μεγάλο εισόδημα και πως ο λεγόμενος “δήμος” Ριζοκαρπάσου είχε προκηρύξει τις προσφορές για την κατασκευή του φράχτη και διαχειρίστηκε τα χρήματα από την λεγόμενη τουρκική “πρεσβεία”.

Ο λεγόμενος “διευθυντής” του “τμήματος” περιβάλλοντος ανέφερε ότι για τη μεταφορά των γαϊδουριών στην περιφραγμένη περιοχή θα χρειαστεί μια συγκεκριμένη περίοδος και ένα ποσό και όποια και εάν είναι η λεγόμενη “διοίκηση” μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί αναισθητικό στα ζώα ή ακόμα και μεταφορών τους με οχήματα. Μετά τη μεταφορά των γαϊδουριών, συμπλήρωσε, θα εξετάσουν το τι άλλο μπορεί να χτιστεί στην περιοχή.

Ενώ όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, προς χάριν εντυπώσεων, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα, είναι να δημιουργηθούν κέντρα επισκεπτών και να οργανωθούν εκδρομές ενώ τα χρήματα που θα εισπραχθούν από αυτή τη δραστηριότητα θα επενδυθούν και πάλι στην περιοχή. Γι’ αυτό το θέμα, επισήμανε, το λεγόμενο “υπουργείο” περιβάλλοντος προβαίνει σε σχετικές μελέτες.