Την ισχύ της προσφοράς της βρετανικής Κυβέρνησης για “παράδοση” εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, σε περίπτωση επίτευξης λύσης του Κυπριακού, διατύπωσε στέλεχος της βρετανικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων για τις συνομιλίες λύσης στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του Λόρδου Άντερσον, στη Βουλή των Λόρδων, για το κατά πόσο η προσφορά που αρχικά είχε διατυπωθεί την περίοδο του σχεδίου Ανάν (όπου ο Ελληνικός λαός της Κύπρου ψήφισε ένα ισχυρό “ΟΧΙ” στην τουρκοποίηση του νησιού). Ο Λόρδος Στόπφορντ του απάντησε λέγοντας ότι: «Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο κοινοβούλιο την 1η Ιουνίου φέτος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά, ότι ως μέρος μιας αρμόζουσας και συνολικής λύσης θα παραδώσουμε σχεδόν τη μισή από τη μάζα γης των εδαφών των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων» λες και οι περιοχές που κρατούν παράνομα με τις Βάσεις τους, ιστορικά και πολιτιστικά τους ανήκουν!

Ο Λόρδος Άντερσον, που είχε και την πρωτοβουλία για τη συζήτηση, έθεσε επίσης στην Κυβέρνηση το ερώτημα του κατά πόσο θεωρεί «σχετικό» το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων από τη στιγμή που η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων απάντησε ότι η Βρετανία τηρεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις της υπό τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και ότι υποστηρίζει την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία λύσης «που στοχεύει στο να επιτευχθεί μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» – για να συμπληρώσει ότι «αυτή η διευθέτηση δεν αλλάζει από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Λόρδος Στόπφορντ στην αρχική του δήλωση είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση «καλωσορίζει την ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας γύρω από τις συνομιλίες λύσης στην Κύπρο». Σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ακιντζί είναι δεσμευμένοι σε μία λύση και ότι αυτή η θετικότητα δημιουργεί μία πραγματική αίσθηση δυναμικής. «Υπάρχει τώρα μία ευκαιρία για τις πλευρές να φτάσουν σε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ελπίζουμε οι ηγέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή την ώθηση που υπάρχει για να σημειώσουν πρόοδο επί καίριων σημείων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων.

Επίσης, σε ερώτηση από τον Λόρδο Μπαχ ως εκπρόσωπο των Εργατικών, ο Λόρδος Στόπφορντ επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Βρετανίας στην ενταξιακή στην ΕΕ πορεία της Τουρκίας.

Bλέπουμε ένα ύπουλο παιχνίδι να παίζεται εις βάρος της πατρίδας μας στο Λονδίνο. Οι Άγγλοι που μετά την κολοβή ανεξαρτησία που μας άφησαν το 1960, χάρις τις προδοτικές κινήσεις των πολιτικών μας ηγετών και της δολιοφθοράς τους, άφησαν Αγγλικές Βάσεις στην Κύπρο και θεωρούν γενναιοδωρία να μας αφήσουν μέρος από αυτές σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ!

Για την Εγγυήτρια Δύναμη Αγγλία, η οποία έστελνε στο ικρίωμα της αγχόνης νέα παιδιά που απλά ζητούσαν την ελευθερία τους και την Εθνική δικαίωση, δηλαδή την Ένωση με τη Μάνα Ελλάδα δεν είδαμε να έχει βέβαια παράπονο ο Νίκος Αναστασιάδης. Δεν είδαμε τον “κύριο” Αναστασιάδη να ζητά να κοπεί ο ομφάλιος λώρος από την “εγγυήτρια Δύναμη”, όπως αυτοαποκαλείται η Αγγλία, η οποία έχει παράνομα τις βάσεις της στη γη μας, καταπατώντας την κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος με αγγλικό σύνταγμα και τώρα οι ίδιοι οι Άγγλοι προωθούν μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο που μόνο καταστροφικό θα είναι αυτό το σχέδιο για τη δική μας πλευρά.

Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Τo νησί μας είναι κατεχόμενο στη βόρεια πλευρά από την Τουρκία και στις διάφορες βάσεις από την Αγγλία.

Όχι λοιπόν, σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από τους Τούρκους και τους Άγγλους, που λιγουρεύονται την πατρίδα μας. Όχι στα ψευτοδιλήμματα που τοποθετούν σαν τυράκι για να πιάσουν τον λαό μας σαν τον ποντικό.