Εντελώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ισχυριζόμενος ότι “παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκο’κυπρίων’ και αντανακλά τις αβάσιμες κατηγορίες της ελληνοκυπριακής πλευράς”.

Στην επιστολή του προς τον Μάρτιν Σουλτς, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ αναφέρει χαρακτηριστικά “οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα στις φυσικές πηγές του νησιού και μάλιστα αυτό είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και τους Ελληνοκύπριους ακόμη”. Ενώ πάραυτα προσθέτει πως “παρά τη βασική αυτή πραγματικότητα, οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις εργασίες έρευνας και γεώτρησης στις εν λόγω πηγές”.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επισημαίνει δε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά απαίτηση στο θαλάσσιο χώρο στο νότιο μέρος του νησιού και πως όταν στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν μονομερώς τις δραστηριότητες γεώτρησης το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι “για να προστατεύσει τα ίσα και αδιαίρετα δικαιώματά του στις φυσικές πηγές του νησιού θα λάβει μέτρα”.

“Οι έρευνες του Μπαρμπαρός στο νότιο μέρος του νησιού γίνονται στο πλαίσιο της αδειοδότησης της ‘ΤΔΒΚ’ προς την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου”, αναφέρει περαιτέρω ο Τούρκος αξιωματούχος. Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει μάλιστα ότι “πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση Τουρκο’κυπρίων’ και Ελληνοκυπρίων για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το αέριο και το πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

“Περιμένουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες και να επικεντρωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο. Στην πραγματικότητα, η επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων. Η επίτευξη λύσης στο νησί θα δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος με περίσσιο θράσος προσθέτει επίσης ότι στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων θέλει να υπογραμμίσει ότι “η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι εντελώς απαράδεχτη”. “Ελπίζουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση, να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και να δώσει την απαραίτητη στήριξη ώστε να επιλυθεί αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα”, καταλήγει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Στο μεταξύ στην Άγκυρα μετέβει ο λεγόμενος “πρωθυπουργός”, Οζκάν Γιορκατζίογλου, για επαφές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην επίσκεψη που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Αχμέτ Νταβούτογλου ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” θα συνοδεύεται από τον λεγόμενο “υπουργό εξωτερικών”, Οζντίλ Ναμί και τον λεγόμενο “υπουργό οικονομικών”, Ζερέν Μουνγκάν.   Οι τακτικισμοί της τουρκικής πλευράς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προκειμένου να στραφούν, επιτυχώς, όλες οι δυσμενείς για την πατρίδα μας εξελίξεις υπέρ των κατοχικών δυνάμεων. Αδύναμος κρίκος στα τεκταινόμενα παραμένουν οι αδέξιοι κυβερνώντες μας, οι οποίοι συνεχίζουν να παρατηρούν τα γεγονότα, αδρανείς και αμέτοχοι.