Το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στον τόπο μας συζητήθηκε εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Δημογραφικού και Μεταναστευτικού της βουλής της οποίας προεδρεύει ο βουλευτής της Παράταξης μας Λίνος Παπαγιάννης.

Ο Λίνος Παπαγιάννης σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία επανέλαβε πως η Επιτροπή απέστειλε πριν μήνες επιστολή σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, ενημερώνοντας και καταθέτοντας εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης. Δυστυχώς είπε, δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση. Στην Επιτροπή σήμερα, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες σκέψεις αλλά κάποια Υπουργεία δεν έχουν ακόμη εξετάσει καν το θέμα.

Κάποιοι, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν έχουν αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Οι γεννήσεις Κυπρίων το 2011 ήταν 8.541 σε σύγκριση με 1873 από αλλοδαπούς. Στις αρχές του 2022 γεννήθηκαν, μέχρι σήμερα, 1684 Κύπριοι και 520 αλλοδαποί. Καθοδική πορεία δηλαδή στις γεννήσεις Κυπρίων σε αντίθεση με τις γεννήσεις αλλοδαπών που σημείωσαν αύξηση.

Η Κύπρος σήμερα έχει ποσοστό γεννήσεων 1.4%, που αυτό δεν αναπληρώνει τον πληθυσμό.

Επίσης ο πληθυσμός παρουσιάζει γήρανση, τα άτομα άνω των 65 ετών είναι κατά πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τα παιδιά που είναι κάτω των 16 ετών. Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε με την χειρότερη εικόνα!

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τόνισε ο Λίνος Παπαγιάννης και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσες αποφάσεις για αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης.

Στις προτάσεις μας ως Επιτροπή, ομόφωνα με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν, δώσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, συμπλήρωσε ο βουλευτής μας Λίνος Παπαγιάννης, και υπόμνημα που περιέχει παροχή και οικονομικών κινήτρων, παροχή επιδομάτων και ελαφρύνσεις, έτσι ώστε, ειδικά τα νέα ζευγάρια, να μην μένουν με ένα μόνο παιδί. Επίσης εισηγηθήκαμε μεταξύ άλλων, την επιχορήγηση για κάθε νέο παιδί εφάπαξ ποσού. Το 1992,93 που είχε γίνει κάτι ανάλογο, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που θα ήταν χρήσιμο να απασχολήσει και το Εθνικό Συμβούλιο! Εμείς είμαστε έτοιμοι.