Άρθρο του Προέδρου του ΕΛΑΜ που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 09/02.

Κάπως έτσι χαρακτηρίστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που κατακλύζουν την Κύπρο. Σε καθημερινή βάση εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες αιτούμενοι πολιτικό άσυλο εισέρχονται είτε από θαλάσσης, είτε μέσω των κατεχομένων. Ο αριθμός τους ξεπερνά τον πληθυσμό μικρών χωριών και αποτελούν με κάθε επισημότητα μία ασύμμετρη απειλή εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσφατα δήλωσε ότι σε κατ’ αναλογία πληθυσμού το ποσοστό των μεταναστών στην Κύπρο ανέρχεται στο 3,8%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται κάτω από το 1%. Το ποσοστό αυτό, ως ΕΛΑΜ, δεν μας κάνει καμία απολύτως έκπληξη. Από το 2009 τονίσαμε τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και μάλιστα παραθέσαμε και άλλα στοιχεία που το καταμαρτυρούν:

 • Οι παράνομοι μετανάστες ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες
 • Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών
 • Σε 5 χρόνια οι αιτητές πολιτικού ασύλου θα ανέρχονται στο 10% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου
 • Οι ενήλικοι άνδρες που καταφθάνουν στην Κύπρο είναι πολλαπλάσιοι από τις γυναίκες και τα παιδιά.

Από την άλλη ως κοινοβουλευτικό κόμμα καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίες θεωρούμε πως πρόκειται να το λύσουν στην ολότητά του:

 • Χάραξη αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποφυγή δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού μας.
 • Απλοποιημένη, έγκαιρη και αυστηρή εξέταση των αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου και άμεση απέλαση όσων αιτητών απορρίπτονται οι αιτήσεις τους. Καθιέρωση κλειστών κέντρων φιλοξενίας ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των ατόμων που βρίσκονται στη διαδικασία.
 • Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα τελείται από αιτητή πολιτικού ασύλου, ώστε να απελαύνεται άμεσα.
 • Άμεση διακοπή όλων των κονδυλίων που προέρχονται από τα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούν τους παράνομους μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου (70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως – το ΕΛΑΜ το μόνο κόμμα που το καταψηφισε)
 • Άμεσο κλείσιμο των Οδοφραγμάτων και αυστηρή φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης.
 • Ισχυρές Αστυνομικές περιπολίες σε περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί (πχ. Παλιά Λευκωσία).
 • Διαμόρφωση αυστηρού πλαισίου αξιολόγησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Όσες από αυτές εξυπηρετούν τα δικαιώματα αλλοδαπών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορευθούν.
 • Καθορισμός ανώτατου ορίου ξένων μεταναστών που μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος σε εργατικό δυναμικό.
 • Άρνηση υποδοχής παράνομων μεταναστών, μέχρι η ΕΕ να δεσμευτεί να σταθεί αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπροστά στην λαίλαπα της παράνομης μετανάστευσης το ΕΛΑΜ θα σταθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με στόχο την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί. Τα επίθετα με τα οποία το ΑΚΕΛ επιτίθεται σε όποιον αντιστέκεται στο μείζον αυτό ζήτημα, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Πάγια τακτική του ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται τους ξένους, μπροστά στα συμφέροντα του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Από την άλλη απαιτούμε από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Φέρει ακέραια ευθύνη για την επιδερμική προσέγγιση του προβλήματος και αυτή ακριβώς της η ανυπαρξία μετατρέπει την Κύπρο σε ακόλουθη των εξελίξεων με τις συνέπειες να είναι ολέθριες.

Συντάξεις…όχι όμως για όλους

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το ζήτημα του 12% ως πέναλτι για τις πρόωρες συντάξεις. Θεωρούμε την αποκοπή του πέναλτι ως επιβεβλημένη, χωρίς όμως τη στρέβλωση που προωθεί το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο. Πάγια θέση μας είναι ότι η κατάργηση του 12% θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους είτε αυτοί ανήκουν στο δημόσιο τομέα, είτε στον ιδιωτικό.

Από όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρχει εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό κορβανά, ενώ θα δώσει την ευκαιρία πρόσληψης σε χιλιάδες νεαρούς που βρίσκονται στις λίστες ανεργίας και λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος.

Ως ΕΛΑΜ θεωρούμε σωστό, το ποσό της εξοικονόμησης να διατεθεί στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων δηλαδή που έχυσαν αίμα και ιδρώτα όλα αυτά τα χρόνια στο βωμό της κυπριακής οικονομίας διορθώνοντας τη μεγάλη αυτή στρέβλωση που υπάρχει. Επίσης, από το 2017 υπάρχει πρόταση την οποία κατέθεσε το Κίνημά μας για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 58 έτη, για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αντί Επιλόγου

Ενοχλήθηκε το ΑΚΕΛ και επιτέθηκε με ύβρεις προς το ΕΛΑΜ για την παρουσία μας στο μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτουμε τα λόγια ενός ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, Φιντέλ Κάστρο: “Συνταγματάρχα ο αγώνας σου με έχει γοητεύσει και μαζί χρησιμεύσει ως παράδειγμα και για την ελευθερία της δικής μου πατρίδας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι να βασιλεύσει επιτέλους στον κόσμο Δημοκρατία και Δικαιοσύνη”.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας