Όλες οι εφημερίδες μιλάνε για Ναυάγιο. Εάν οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν σε κανένα άλλο τουριστικό θέρετρο ίσως να το χρησιμοποιούσαμε και εμείς, όμως, σε αυτή την περίπτωση το ορθότερο είναι να ακριβολογούμε.

Η χιονοστιβάδα που φέρει το όνομα “Ακιντζί-Ερντογάν” καταπλάκωσε όλους αυτούς που ανέμεναν ότι θα υπήρχαν υποχωρήσεις από την Τουρκική πλευρά. Είναι λογική η παγωμάρα του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Μάλιστα, για την ίδια παγωμάρα αναφέρονται και πηγές από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λες και δεν ανέμεναν ότι για ακόμη μια φορά η Τουρκία θα συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο. Χθες, μάλιστα, γύρω στο μεσημέρι ήταν έντονες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Τουρκία απειλούσε την Ευρωβουλή για δυσμενείς επιπτώσεις στο κυπριακό σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα ζητούσε το πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πάγωμα από εδώ, πάγωμα από εκεί και ιδού τα αποτέλεσματα με την πλήρη κατάρρευση των συνομιλιών.  Αυτό που προκάλεσε το φιάσκο στις συζητήσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού, που διεξήχθησαν εκ νέου στο ελβετικό θέρετρο, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες, η περαιτέρω μείωση εκ μέρους Τ/κ στον αριθμό  των προσφύγων, που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση, καθώς επίσης και το ζήτημα της Μόρφου.  Από 80- 90 χιλιάδες δηλαδή, σε 70-75 χιλιάδες ήταν ο αριθμός που τέθηκε αργά το βράδυ από τον Μουσταφά Ακιντζί, δημιουργώντας εντάσεις και στο τέλος την όλη εικόνα που αντικρίσαμε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας πως “δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την κατάληξη των συνομιλιών”. Παρόλα αυτά ο Μουσταφά Ακιντζί επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.  Ανέφερε παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης πως η κριτική που ασκείται από τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού είναι ατυχής και καταδικαστέα και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το τί έγινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να πει μέχρι σε ποιο σημείο έφθασαν οι διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαδικασία επικεντρώθηκε στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού και δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη ειδικότερα όσον αφορά το κριτήριο της επιστροφής των Ε/κ που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών.

“`Εγινε προσπάθεια, αντηλλάγησαν απόψεις, έγινε και προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ. Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για την όλη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω της αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι νωρίς να γίνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις και υπογράμμισε πως “από δικής μας πλευράς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι και είναι ξεκάθαρος ο στόχος μας  να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα”.

“Ο στόχος μας είναι ένας και αφορά τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως μετά την επιστροφή στην Κύπρο και με απόλυτη ψυχραιμία θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, μετά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας για αυτό το θέμα ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε τη συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “σε καμία απολύτως περίπτωση γιατί η ημερομηνία για μια πολυμερή διάσκεψη ήταν καθορισμένη αν υπήρχαν αυτά που έπρεπε να γίνουν, δηλαδή συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωσή τους στο χάρτη”.

“Αν υπήρχε αυτή η πρόοδος όσον αφορά τα κριτήρια και στο χάρτη, ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινωθεί η ημερομηνία όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη”, επεσήμανε.

«Μια κακή βραδιά για την πατρίδα μας»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρχικά είπε πως “αυτή δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας, δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς και ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία που μέχρι σήμερα, μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση, έχει οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ”

Πρόσθεσε πως “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Οσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και εάν υπάρχουν είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα ήταν εύκολη αυτή η προσπάθεια, παρόλα αυτά δεν μπορώ να κρύψω τη λύπη μας για το σημερινό αποτέλεσμα”.
Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είπε πως η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαφαίνεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ότι δηλαδή “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια”.

“Όλα κρίνονται όσον αφορά τη δική μας πλευρά από την ξεκάθαρη βούλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτούς τους 18 μήνες”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς σε σχέση με το τί είχε συζητηθεί κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση, για να προσθέσει πως είχε γίνει μια πολύ καλή συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από την οποία δόθηκαν ενδείξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.