Μία εξόχως δυσάρεστη έκπληξη για τους τούρκους επεφύλαξε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πούτιν, λοιπόν, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Ολάντ, οι οποίες προφανώς μεταδόθηκαν και στη χαροκαμένη από τους τζιχαντιστές Γαλλία, είπε ότι υπάρχει εμπορική συναλλαγή μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Χαλιφάτου, υπό τη μορφή λαθρεμπορίας πετρελαίου και μάλιστα σε μεγάλη «εμπορική κλίμακα».

Συγκεκριμένα είπε:”Μιλάμε για εμπορικής κλίμακας προμήθεια πετρελαίου από τις συριακές περιοχές, τις οποίες έχουν καταλάβει τρομοκράτες. Από αυτές τις περιοχές προέρχεται το πετρέλαιο και μπορούμε να δούμε από αέρος, που πάνε αυτά τα αυτοκίνητα. Μέρα και νύχτα πηγαίνουν στην Τουρκία. Τα φορτηγά πάντα πηγαίνουν γεμάτα και γυρίζουν από εκεί άδεια”.

Έσπευσε, δε, ειρωνικά να συμπληρώσει:”Υποθέτουμε ότι η κορυφαία πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να μην γνωρίζει για αυτό το παράνομο εμπόριο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά θεωρητικά είναι πιθανό”

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες – υπενθυμίζουμε – μεταδόθηκαν στη Γαλλία, ήταν ένα σαφές μήνυμα τόσο στον Ερντογάν, όσο και στις ηγεσίες των δυτικών χωρών (ιδιαιτέρως στον Ολάντ), οι οποίες λίγες μέρες πριν είχαν σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Οι όποιοι λεονταρισμοί των τούρκων, οι οποίοι ήδη έχουν βάλει την «ουρά στα σκέλια», έχουν ήδη αρχίσει και «κόβονται» τώρα σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι ο Ολάντ αισθάνθηκε εξαιρετικά άβολα όταν μεταδόθηκε στη χώρα του ότι στέκεται στο πλευρό συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι. Συνεπώς, θα πρέπει είτε να αναθεωρήσει άμεσα τη στάση του, είτε να υποστεί το πολιτικό κόστος. 

ΠΗΓΗ