Μη «κυβερνητικές» οργανώσεις των κατεχομένων, έμποροι και καταστηματάρχες, αντιδρούν στο μη άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Η είδηση για το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, προβλήθηκε ως πρωτοσέλιδο στην τουρκοκυπριακή «εφημερίδα» Γενί Ντουζέν. Η συγκεκριμένη είδηση κάνει αναφορά και στην προγραμματισμένη εκδήλωση που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Αμμόχωστος» στις 31 Μαρτίου, υπέρ του ανοίγματος του οδοφράγματος.

Οι τουρκοκύπριοι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των κατεχομένων, ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο το τελευταίο διάστημα, όσο και παλαιότερα. Η συγκεκριμένη εφημερίδα γράφει πως το γεγονός του μη ανοίγματος του συγκεκριμένου οδοφράγματος, που όπως αναφέρει θα συμβάλει στην ειρήνη και θα επανενώσει την Αμμόχωστο, προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος, η οποία πάρθηκε το έτος 2015.

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, που η «Πρωτοβουλία Αμμόχωστος» διοργανώνει εκδήλωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάγια θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τα οποία αποτελούν πηγή χρηματοδότησης προς τον κατακτητή της πατρίδας μας και εν τέλει εμείς οι ίδιοι νομιμοποιούμε και δίνουμε υπόσταση στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων εδαφών μας. Παράλληλα, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι απαράδεκτες τούρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δίνουν ακόμη μία ευκαιρία στην κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τα οδοφράγματα.

Επίσης, το γεγονός ότι στον χώρο θυσίας των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να ανοίξει το οδόφραγμα, αποτελεί τουλάχιστον ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ στην μνήμη των σύγχρονων ηρώων του έθνους.