Η τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”, η οποία είναι πλήρως εντεταγμένη στην επιθετική ρητορική των Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει προκλητικά πως, μόνο αν υπάρξει μία συμφωνία ούτως ώστε να μοιραστούν τα κοιτάσματα της ΑΟΖ και στις “δύο κοινότητες”, θα σταματήσουν να… βράζουν τα νερά της Μεσογείου. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η ένταση στην περιοχή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, τονίζει χαρακτηριστικά.  

Συμπληρώνει δε, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βρήκε άλλοθι στην παρουσία του “Μπαρμπαρός” για να προβεί σε συμφωνίες, κάτι που όμως επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θέτει εν αμφιβόλω την ηρεμία στην περιοχή.

“Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μην θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της λύσης του προβλήματος”, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.  

“Από την αρχή του κυπριακού ζητήματος, η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει τους Τουρκο’κύπριους’ και τα δικαιώματά τους”, επισημαίνει η “Σαμπάχ” και συνεχίζει, “ακόμα και το 1974 που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμή της. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται με την παρουσία τουρκικών σεισμικών πλοίων στην ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθούν τα τουρκικο’κυπριακά’ συμφέροντα στην περιοχή”.  

Το άρθρο κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι συνάπτουν συμφωνίες με χώρες που η Τουρκία έχει πολύ κακές σχέσεις και αυτό μόνο ωφέλιμο δεν μπορεί να είναι στις μεταξύ των “δύο κοινοτήτων συνομιλίες”.

“Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας κρατούν ‘παγωμένους’ στις διαπραγματεύσεις για να εμφανίζονται στο εξωτερικό ως οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού. Για τους Τούρκους ο πιο ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι ο τουρκικός αγωγός, αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να συνεργαστούν”.

Δεν θα το κάνουν, τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, αντιθέτως προτιμούν να έχουν ζημία. Είναι φανερό πως ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, ισχυρίζεται η “Σαμπάχ”.  

Από την άλλη, όμως, είναι κατανοητό γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκο”κυπρίων”, επισημαίνει στη συνέχεια το άρθρο, για να καταλήξει “από την αρχή της υπόθεσης των υδρογονανθράκων ήταν φανερό πως υπήρχαν δύο λύσεις: η συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών ή η ένταση, όπως την ζούμε τώρα”.