Κατά κάποιο περίεργο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή μόλις διεφάνηκε ότι καταρρέουν πλήρως οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακκιντζί κάποιοι πολιτικοί κύκλοι βάζουν στο παιγνίδι της λύσης την εδώ παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ίσως οι ίδιοι κύκλοι να χρησιμοποίησαν στην ουσία την τοποθέτηση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ  σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations) όταν αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει σε αποκοπές στην εισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών αποστολών.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό μπήκε με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πλανητάρχη,  ο οποίος όταν σε έρευνες που πραγματοποίησε με το οικονομικό επιτελείο του διαπίστωσε ότι η Ουάσιγκτον επωμίζεται περισσότερο από το 1/4 του συνολικού κόστους των ειρηνευτικών αποστολών. Δεν νομίζουμε να διαμήνυσε ο Ντόναλτ Τράμπ ότι θα φύγει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο θέλοντας να δημιουργήσει νέες πιέσεις προς τους δυο ηγέτες για λύση τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ασφαλώς και το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι πάρα πολύ σοβαρό για την Κύπρο μας, αφού η εδώ παρουσία της έχει να κάνει με την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων από μια νέα στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία και όχι για να ασκεί ρόλο διαμεσολαβητών. Υπενθυμίζουμε στους θιασώτες της λύσης που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να ασκήσουν πιέσεις για λύση ΔΔΟ, ότι το 1974 η Τουρκία εισέβαλε, σκότωσε, βίασε και κατέκτησε παράνομα τα εδάφη μας, γι΄αυτό ας μην προσπαθούν άλλο να αλλάξουν τα γεγονότα, ώστε  να δημιουργήσουν δήθεν πρόσφορο έδαφος.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ