Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως το βαρύ τίμημα των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κύπρου το πληρώνουν οι άνεργοι. 

Αξίζει να τονίσουμε πως για τον μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με την Eurostat οι άνεργοι στην Κύπρο ήταν 74.000, εκ των οποίων οι 16.000 αφορούσαν νέους κάτω των 25 ετών.

Συγκεκριμένα ο Μ. Σούλτς αναγνώρισε πως οι άνεργοι πληρώνουν με τις ευκαιρίες της ζωής τους το μνημόνιο, κάτι που συμβαίνει και για άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ιδιαίτερα στην Κύπρο, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο λόγω και του μικρού μεγέθους της καθώς και λόγω του ότι η χώρα, είναι εκτός αγορών.

Κι ενώ ο Μάρτιν Σούλτς, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίζει όσο μπορεί την Κύπρο προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες κυρίως δίνοντας έμφαση στους άνεργους οι οποίοι σίγουρα δικαιούνται τις δικές τους ευκαιρίες στη ζωή. Παράλληλα, τάχθηκε και υπέρ της άμεσης επανέναρξης εποικοδομητικού διαλόγου και εξέφρασε την ελπίδα για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Από την μία τείνουν να αναγνωρίσουν τα δραματικά αποτελέσματα του μνημονίου στον κυπριακό Ελληνισμό από την άλλη προσπαθούν έμμεσα να εμπλέξουν το Εθνικό μας πρόβλημα με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της παρουσίας της τρόικας στο νησί. Ο λαός πρέπει να αντιληφθεί ότι καμία επίλυση του Κυπριακού με τον τρόπο που προσπαθούν να μας την παρουσιάσουν δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία του τόπου μας, αντιθέτως.