Η παρουσία της και μόνο στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, την κατατάσσει αυτομάτως ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Άλλωστε, δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε κόμμα, αλλά για ένα πολιτικό σχήμα γύρω από το οποίο υπάρχουν διάφορες και έντονες απόψεις.   

Για την ίδια, η συμμετοχή σε εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού υπήρξε υποψηφία στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ στην επαρχία Λάρνακας (σ.σ. στις βουλευτικές εκλογές του 2016), εξασφαλίζοντας μάλιστα τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις επιλογές των ψηφοφόρων του κόμματός της, στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Είναι η Μαρία Ιεροδιακόνου, η οποία δηλώνει περήφανη για το γεγονός ότι εκπροσωπεί ως υποψήφια το ΕΛΑΜ, και σημειώνει πως το είναι κανείς υποψήφιος του ΕΛΑΜ, δεν είναι το ίδιο με το να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Σε συνέντευξή της στον REPORTER, η κ. Ιεροδιακόνου αποκαλύπτει πώς και γιατί εντάχθηκε στο ΕΛΑΜ, αναφέρεται στον αντίκτυπο που έχει στην προσωπική της ζωή η δραστηριοποίησή της στο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις θέσεις της και ιεραρχεί τις προτεραιότητες, τόσο της ίδιας όσο και του Κινήματος το οποίο εκπροσωπεί, ενόψει Ευρωεκλογών.

-Υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ. Πείτε μας κατ’ αρχάς, είναι η πρώτη σας φορά σε μια εκλογική μάχη ως υποψήφια; 
-Όχι, δεδομένου ότι ήμουν υποψηφία με το ΕΛΑΜ και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην επαρχία Λάρνακας. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή τις Ευρωεκλογές, είναι όντως η πρώτη φορά που είμαι υποψήφια. Ωστόσο, μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισα ως υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια, σαφώς και δεν είναι κάτι άγνωστο για εμένα η συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες. Θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται, πως αποτελεί μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ το ΕΛΑΜ, ένα κόμμα με αξίες και ιδανικά, με ξεκάθαρες θέσεις, ένα κόμμα που δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε σκάνδαλα και δεν έχει κάνει ποτέ οτιδήποτε που να βλάψει τον λαό και την πατρίδα μας.-Είστε όμως υποψήφια και μ’ ένα κόμμα γύρω από το οποίο υπάρχουν και έντονες αρνητικές απόψεις, ίσως και προκαταλήψεις. Αυτό πόσο πιο δύσκολη κάνει την προσπάθειά σας;    
-Σίγουρα το είναι κανείς υποψήφιος του ΕΛΑΜ, δεν είναι το ίδιο με το να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Δεν είναι τόσο οι αρνητικές απόψεις που υπάρχουν, αλλά πολύ περισσότερο οι προκαταλήψεις οι οποίες καλλιεργούνται γύρω από το ΕΛΑΜ, η άδικη και ατεκμηρίωτη στοχοποίηση μας, που μας αναγκάζει να πρέπει να προσπαθούμε ν’ αποδεικνύουμε καθημερινά πως δεν είμαστε ελέφαντες. Ξέρετε, κάποιοι έχουν δημιουργήσει ή προσπαθούν να δημιουργήσουν, την εικόνα ενός κόμματος που λίγο-πολύ αποτελείται από ανθρωπόμορφα τέρατα, την εικόνα ενός κόμματος που αποτελείται από κάτι μαυροφορημένους τύπους βίαιους και πολεμοχαρείς. Ε, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, και νομίζω πως τα τελευταία χρόνια, ένεκα και της τριετούς κοινοβουλευτικής μας παρουσίας, ο περισσότερος κόσμος έχει αντιληφθεί πως το ΕΛΑΜ δεν έχει καμία σχέση με το παραμύθι που του πλασάρουν όλα αυτά τα χρόνια όσοι δεν θέλουν την πολιτική μας ύπαρξη. Θεωρώ πως σιγά-σιγά καταρρίπτονται όλοι αυτοί οι μύθοι που δημιουργήθηκαν γύρω από το τι είναι και τι εκπροσωπεί το ΕΛΑΜ, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται άλλωστε και μέσα από τη συνεχή ανοδική πορεία του Κινήματός μας και την ολοένα αυξανόμενη απήχησή του ανάμεσα στην κοινωνία.

«Η ένταξή μου στο ΕΛΑΜ»
-Εσείς, είχατε κόστος προσωπικό από την ενεργή εμπλοκή σας στο ΕΛΑΜ, από τη στιγμή, μάλιστα, που είστε και γυναίκα… 
-Να σας πω κατ’ αρχάς ότι στο ΕΛΑΜ δεν είναι σήμερα που βρέθηκα, αλλά βρίσκομαι ενεργά στο Κίνημα από το 2010. Εκείνα τα χρόνια ήταν ασφαλώς πολύ πιο δύσκολα, όχι μόνο για μια γυναίκα, αλλά και για οποιονδήποτε βρισκόταν ως ενεργό στέλεχος στο ΕΛΑΜ, ακόμη και για οποιονδήποτε απλό  υποστηρικτή του Κινήματος. Όσον αφορά την ερώτησή σας, δεν θα έλεγα ότι είχα προσωπικό κόστος με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά δεν σας κρύβω πως στα αρχικά στάδια της εμπλοκής μου, συνάντησα αντιδράσεις, ακόμη και από το στενό οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον. Ήταν λογικό θα έλεγα να υπάρξουν οι αντιδράσεις αυτές, αφού όπως σας είπα και προηγουμένως, εκείνα τα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είχε εντελώς εσφαλμένη εντύπωση όσον αφορά το τι είναι και τι πρεσβεύει το ΕΛΑΜ, για το ποιοι βρίσκονται πίσω από το ΕΛΑΜ. Σήμερα, φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, και όχι απλώς αποδέχονται την ανάμειξή μου στο Κίνημα, αλλά με συμβουλεύουν, μου συμπαραστέκονται και με στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

-Είπατε πως βρίσκεστε στο ΕΛΑΜ από το 2010. Πώς προέκυψε η ένταξή σας; 
-Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, με την αγάπη για την Ελλάδα, αισθάνομαι και είμαι περήφανη για την εθνική μου καταγωγή, για το γεγονός ότι γεννήθηκα Ελληνίδα. Λίγα χρόνια αφότου επέστρεψα στην Κύπρο από τις σπουδές μου λοιπόν, έτυχε να δω γραμμένο σ’ έναν τοίχο το σύνθημα «Κύπρος, Γη Ελληνική» και από κάτω έγραφε ΕΛΑΜ. Τότε άρχισα αμέσως ν’ αναζητώ μέσω του διαδικτύου πληροφορίες για το ΕΛΑΜ, για να διαπιστώσω πως επρόκειτο για ένα Κίνημα το οποίο με εκφράζει απόλυτα σε όλο το φάσμα των θέσεων του. Το επόμενο βήμα ήταν να επισκεφθώ τα γραφεία του Κινήματος στη Λάρνακα, καθώς κατάγομαι από την Αθηένου και από την Αραδίππου, και αυτό ήταν. Έκτοτε βρίσκομαι ανελλιπώς στο ΕΛΑΜ.

Από τα χρηματοοικονομικά, στην φωτογραφία
-Βρεθήκατε, όμως, σε ένα κόμμα κατά πολλούς ανδροκρατούμενο. Πόσο εύκολο ήταν να σας αποδεχθούν και πώς σας αντιμετώπισαν;
-Θα διαφωνήσω μαζί σας, πως το ΕΛΑΜ είναι ένα ανδροκρατούμενο κόμμα. Αντιθέτως, είναι δεκάδες οι γυναίκες-στελέχη του Κινήματος, που αγωνίζονται και προσφέρουν από διάφορα πόστα. Μπορεί η πλειοψηφία των στελεχών και της ηγεσίας να είναι άνδρες, αλλά μήπως αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα κόμματα; Θα έλεγα αντιθέτως, πως η γυναικεία παρουσία και εκπροσώπηση στο ΕΛΑΜ είναι πολύ πιο έντονη απ’ ότι σε αρκετά άλλα κόμματα, και αυτό μπορείτε να διαπιστώσετε κατά τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, είτε πολιτικού είτε κοινωνικού περιεχομένου. Σας παραπέμπω, επίσης, στα ψηφοδέλτια του κόμματός μας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπου κι’ εκεί θα δείτε πως υπήρχαν γυναίκες υποψήφιες. Το γεγονός ότι προσωπικά ήμουν υποψήφια το 2016 και είμαι και σήμερα, είμαι μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας, αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, νομίζω απαντά από μόνο του στο ερώτημα για την αποδοχή και την αντιμετώπιση της οποίας έτυχα από τους συναγωνιστές μου.

-Επαγγελματικά, πού δραστηριοποιείστε; 
-Έχω σπουδάσει χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα για ένα χρονικό διάστημα στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, διαπίστωσα στην πορεία πως ο χώρος ο συγκεκριμένος δεν με εξέφραζε και ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να εργάζομαι για μια ολόκληρη ζωή σε έναν επαγγελματικό τομέα που δεν είναι αυτός ο οποίος θα ήθελα. Έτσι, στράφηκα σε αυτό το οποίο πραγματικά με εκφράζει και που είναι η φωτογραφία. Σπούδασα στον κλάδο της φωτογραφίας και εργάζομαι από τότε στην οικογενειακή επιχείρηση την οποία διατηρούμε και την οποία διευθύνω, στην Αραδίππου.

«Οι προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής μου»
-Σε περίπτωση εκλογής σας ως ευρωβουλευτής ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θα προσπαθήσετε να αναδείξετε και σε ποιους τομείς θα επικεντρωθείτε; 
-Αναμφίβολα το κορυφαίο ζήτημα με το οποίο θ’ ασχοληθώ και το οποίο θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ν’ αναδείξω, δεν είναι άλλο από την συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας από την Τουρκία. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, τόσο οι ευρωβουλευτές μας όσο και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις της χώρας μας, δεν θέλησαν ή απέτυχαν να τοποθετήσουν το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση ως θέμα εισβολής και κατοχής. Δική μου προσπάθεια, λοιπόν, θα είναι ν’ αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πως το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα όπως σήμερα παρουσιάζεται, αλλά και ότι η μορφή λύσης που προωθείται, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό. Για εμάς στο ΕΛΑΜ, ζητούμενο στο Κυπριακό δεν είναι η επανένωση, αλλά η απελευθέρωση του νησιού μας από τον Τούρκο κατακτητή. Είναι μια λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στο νησί μας και που δεν θα καθιστά την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας για πάντα. Θεωρούμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει εμπράκτως τη στήριξή της σε ένα κράτος-μέλος της, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, τα εδάφη της οποίας κατέχονται παράνομα από την Τουρκία.  Δεν νοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται την ένταξη μιας κατοχικής δύναμης στις τάξεις της, όπως δεν νοείται επίσης να μην προστατεύει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να περιορίζεται σε λεκτικές καταδίκες της τουρκικής προκλητικότητας.

-Όπως όλα τα εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη, έτσι και εσείς τάσσεστε εξ’ όσων γνωρίζουμε υπέρ της λιγότερης Ευρώπης, σας αποκαλούν μάλιστα και ευρωσκεπτικιστές. Γιατί, λοιπόν, κανείς σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση να ψηφίσει ΕΛΑΜ; 
-Για το εθνικιστικό Κίνημα, ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει διαγραφή των εθνικών καταβολών των λαών, δεν σημαίνει διαγραφή της Ιστορίας του κάθε λαού. Εμείς, λέμε «ναι» στην Ευρώπη των Εθνών, «όχι» όμως στην Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης και της καταβαράθρωσης των αρχών και των αξιών. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα σέβεται και δεν θα υποδαυλίζει τα εθνικά και θρησκευτικά μας ιδεώδη στο όνομα της υποκουλτούρας και της πολυπολιτισμικότητας. Tασσόμαστε υπέρ λιγότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες και περισσότερων εξουσιών στα εθνικά Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις, γιατί θέλουμε μια Ευρώπη, όχι των ολιγαρχών και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δυνατών, δεν θέλουμε μια Ευρώπη που θέλει λαούς και έθνη χωρίς πατρίδες.

-Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν σήμερα το οικοδόμημα της Ε.Ε., είναι οι αυξημένες ροές μεταναστών. Ποια είναι η δική σας θέση επί του θέματος, τόσο η προσωπική όσο και του κόμματός σας; 
-Το μεταναστευτικό αποτελεί αυτή τη στιγμή μια ωρολογιακή βόμβα για την Κύπρο, η οποία κινδυνεύει από τις ανεξέλεγκτες ροές παράνομων μεταναστών. Απειλείται άμεσα η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας μας, ενώ ελλοχεύουν επίσης μεγάλοι κίνδυνοι από ενδεχόμενη παρείσφρηση τρομοκρατικών στοιχείων ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες. Είμαστε της ισχυρής άποψης ότι οι σημερινές πολιτικές της Ε.Ε. επί του θέματος ευνοούν τα ισχυρά κράτη της κεντρικής Ευρώπης και είναι  ετεροβαρείς έναντι κρατών μελών, όπως είναι η Κύπρος. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ σε περίπτωση εκλογής μου.

-Υπάρχουν συγκεκριμένες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου στις οποίες θέλατε να συμμετάσχετε;
-Λόγω ακριβώς του Κυπριακού, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που όπως έχω πει και πιο πάνω, θέση δική μας είναι πως θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα, θα με ενδιέφερε και θα ήθελα να συμμετέχω στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω επίσης στην Επιτροπή για την Ασφάλεια και την Άμυνα, όπως και στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Ο έβδομος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο μας…
-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες ενόψει των Ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής; 
-Η κάθε εκλογική διαδικασία, είναι η στιγμή που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χαράξουν οι ίδιοι πολιτική μέσα από την επιλογή των εκπροσώπων τους, ν’ αλλάξουν αυτά με τα οποία διαφωνούν. Όπως λέει και το σύνθημά μας σε αυτές τις εκλογές, «Η Ευρώπη αλλάζει και η Κύπρος μαζί». Θέλω, λοιπόν, να στείλω σε όλους τους συμπολίτες μας το μήνυμα πως ψηφίζοντας και στέλνοντας το ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή, συμβάλλουν και γίνονται συνεργοί στην προσπάθειά μας για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που να νοιάζεται και να αγωνίζεται για όλους τους πολίτες της, για μια Ευρώπη που να καταστεί πραγματικά αλληλέγγυα προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητάμε από τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να μας δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε εκ μέρους τους αυτά τα οποία μας αξίζουν ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, για να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για εμάς, ο κόσμος αποτελεί τον έβδομο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο μας και μόνο μαζί του, με τη δική του στήριξη, μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, να πετύχουμε όλα όσα διεκδικούμε. Οι συμπολίτες μας να είναι σίγουροι πως αν μας τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα τους τιμήσουμε και εμείς με τις πράξεις μας.