Η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 όπως και της Λωζάνης το 1923, είναι οι δύο ιδρυτικές συνθήκες της σύγχρονης Τουρκίας. Δύο συνθήκες τις οποίες το καθεστώς Ερτογάν θέλει να ακυρώσει λόγω της νεοαποικιακής, νεοοθωμανικής επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος. Η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ άρχισε το 2019, όταν η κυβέρνηση Ερτογάν άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο για την κατασκευή του δεύτερου .. Βοσπόρου! Της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης»!. Μίας έμπνευσης τεχνητού πλωτού διαύλου, παράλληλα στον Βόσπορο, που θα συνδέει την θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην κατασκευή του τεχνητού καναλιού, μήκους 45 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού δαπάνης δεκάδων δισεκατομμυρίων, αντιδρούν οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις, και ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου και οι οικολόγοι προειδοποιούν για καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή του καναλιού, αλλά και για ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, κάτι που φοβούνται και πολλοί σεισμολόγοι.

Υπάρχει όμως και η γεωπολιτική διάσταση. Ο Ερτογάν θέλει με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ και το νέο κανάλι της Πόλης να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά του χαρτιά με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η Συνθήκη του Μοντρέ πάντα ενοχλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί η Αμερική θα ήθελε να στείλει όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Το Μοντρέ βάζει πολλά εμπόδια στη διέλευση ξένων πολεμικών σκαφών, ενώ με την αναθεώρηση της συνθήκης και το νέο κανάλι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.

Ο Ερτογάν θα προσπαθήσει να δελεάσει τον Μπάιντεν  κινδυνεύοντας φυσικά να έχει σοβαρά προβλήματα με την Ρωσία. «Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, εφόσον δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ» προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα Αλεξέι Γέρκοφ.

Εάν ο Ερτογάν πιστεύει πως η Ρωσία και ΗΠΑ θα τον αφήσουν να γίνει ρυθμιστής των στενών με τον τρόπο που θέλει, θα ολοκληρωθεί αυτό που ήθελε να κάνει ο Στάλιν αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Να ακρωτηριάσει την Τουρκία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να της αφαιρέσει τον έλεγχο των στενών.

Εάν ο Ερτογάν εννοεί να προχωρήσει με την κατασκευή του καναλιού, θα είναι η αρχή του τέλους της Τουρκίας. Να το θυμάστε αυτό. Δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλους τους μεγάλους παίχτες στην περιοχή της Ευρασίας και πατώντας σε δύο βάρκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βυθιστεί.

Αινείας