Νέα συμβόλαια με τους προσωπικούς συμβούλους τους καλούνται να υπογράψουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί, ως απότοκο της νέας ρύθμισης που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι σύμβουλοι που προσλήφθηκαν στα υπουργικά γραφεία. Οι προσλήψεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια, λόγω του ότι δεν περιλαμβάνονταν στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε υπήρχαν εγκεκριμένες θέσεις και κονδύλια από τη Βουλή για κάλυψη της μισθοδοσίας τους.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, με επιστολή του, ημερ. 7/1/2016 προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τον υφυπουργό και τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τους ενημερώνει ότι η υπογραφή των νέων συμβολαίων με τους σύμβουλους τους θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, υποδεικνύοντας παράλληλα στους υπουργούς πως έκαστος έχει στη διάθεση του κονδύλι ύψους €62.000,  που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 για την κάλυψη της μισθοδοσίας των συμβούλων τους.

Το Προεδρικό Μέγαρο έχει στη διάθεση του κονδύλι ύψους €450.000 για την κάλυψη της αμοιβής των συμβούλων και των ειδικών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης των συνεργατών του υφυπουργού και του κυβερνητικού Εκπροσώπου. Με βάση σχετική τροπολογία που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών προτού καταβάλλεται η οποιαδήποτε αμοιβή στους συμβούλους του Προέδρου Αναστασιάδη. Γεγονός που προϋποθέτει την κατάθεση στη Βουλή αναλυτικού καταλόγου μισθοδοσίας για τον κάθε σύμβουλο ξεχωριστά.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το πρότυπο συμβόλαιο το οποίο θα υπογράφουν εφεξής όλοι οι σύμβουλοι – συνεργάτες που προσλαμβάνονται στο Προεδρικό, στη Βουλή και στα υπουργικά γραφεία. Στο συμβόλαιο υπάρχει σχετική πρόνοια για τους συμβούλους σε ό,τι αφορά στην εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που θα διαχειρίζονται, καθώς και πρόνοια για απόλυση τους  σε περίπτωση διαρροής. Η δέσμευση για εμπιστευτικότητα ισχύει και μετά τον τερματισμό των υπηρεσιών τους, με τους αξιωματούχους να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για ζημιές που τυχόν έχουν υποστεί εξαιτίας της αποκάλυψης. 

ΠΗΓΗ

Η ρουσφετοκρατία ζει και βασιλεύει στην Κύπρο, με τις κομματικές προσλήψεις να δίνουν και να παίρνουν, που αν και παράνομες, εντούτοις οι πάντες κάνουν πως δεν βλέπουν και ψηφίζουν νέους νόμους για να καλύψουν τα ρεζιλίκια τους. Εν καιρώ καθολικής λιτότητας και οι αναίσχυντοι προύχοντες αυτού του τόπου αποδεικνύουν για πολλοστή φορά, με αμέριστη προκλητικότητα, τη σαπίλα και την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει το κράτος μας. Αίσχος!