Νέα αναπτυξιακά έργα προωθεί το παράνομο καθεστώς του ψευδοκράτους στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου. Οι κατοχικές αρχές προσπαθούν προφανώς να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του εδάφους κατά τη διάρκεια των διαπραγματέυσεων, ούτως ώστε η επιστροφή της να μην καταστεί δυνατή στην ελληνική πλευρά. 

Ανάμεσα στα υπό κατασκευή έργα είναι ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Μόρφου-Λεύκας, το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, εξωραϊσμός της κοίτης του ποταμού Σεράχη, ενώ εξετάζεται η ανέγερση παράνομου πανεπιστημίου και πανεπιστημιούπολης. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα πως η Μόρφου δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ στην ελληνική πλευρά καθώς αποτελεί ένα από τα πιο εύφορα κομμάτια γης της Κύπρου. 

Θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου είναι πως με τις παρούσες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες ενδυναμώνουμε την κατοχή και προσφέρουμε αναβάθμιση στο ψευδοκράτος. Επιτέλους ας ξυπνήσουμε και να απαιτήσουμε την τοποθέτηση του κυπριακού ως ζητήματος εισβολής και κατοχής. Να αυξήσουμε τους συντελεστές ισχύος της πλευράς μας και με τις κατάλληλες συμμαχίες να αλλάξουμε το ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή. Μόνο τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε με αξιώσεις με την τουρκική πλευρά.