Προ ημερών οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ερωτώμενοι από δημοσιογράφους, αρνούντουσαν παντοιουτοτρόπως την σύμπραξη τούρκων και τζιχαντιστών, η οποία εκδηλώνεται με εμπόριο λαθραίου πετρελαίου. Ο λόγος για αυτή την επίμονη άρνηση είναι πρώτον για να μη δοθεί δίκαιο στους Ρώσους που με τις αποκαλύψεις τους ανέδειξαν το ζήτημα και δεύτερον επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική εξόπλισε και χρηματοδότησε τους τζιχαντιστές.

Όμως, τις ρωσικές καταγγελίες αποδεικνύει ως αληθείς ο Αμερικανός αξιωματούχος Άμος Χοχστάιν, ο οποίος είναι εντεταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης επί ενεργειακών θεμάτων. Σας μεταφέρουμε την μετάφραση τουρκικού δημοσιεύματος από την ιστοσελίδα tourkikanea:

«Ο Αμερικανός αξιωματούχος Άμος Χοχστάιν επιβεβαίωσε πως η ISIS μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία αλλά υποστήριξε πως αυτό είναι κάτι το “οικονομικά ασήμαντο”. Σύμφωνα με το AFP o ειδικός απεσταλμένος για ενεργειακές σχέσεις Άμος Χοχστάιν, δέχτηκε πως η ISIS μεταφέρει το κλεμμένο πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει στην Τουρκία.

Υποστήριξε όμως πως το μεταφερόμενο πετρέλαιο είναι «οικονομικά ασήμαντο» και ότι ο όγκος του πετρελαίου όπως και το κέρδος από αυτό δεν είναι υψηλά. Υπολογίζεται πως το ημερήσιο κέρδος της ISIS από το πετρέλαιο είναι 1 με 1,5 εκατ.$.»

ΠΗΓΗ