Συνεχίζει τις προκλήσεις με τη διεξαγωγή παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μπαινοβγαίνοντας στο οικόπεδο ”Ονασαγόρας” με αμείωτη ένταση το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός”, το οποίο με τη συνοδεία φρεγάτας αλλά και δύο υποστηρικτών σκαφών σαρώνει και αποτυπώνει τη ζώνη πραγματοποίησης σεισμογραφικών ερευνών σε απόσταση έντεκα ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο Saipem 10000 που πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονασαγόρας”.

Σε συνάρτηση των … “ερευνών” … στην ΑΟΖ μας, μελέτη και των επόμενων βημάτων τους κάνουν οι Τούρκοι, οι οποίοι διά στόματος Εργκιούν Ολγκούν διαμηνύουν πως παράλληλα μελετούν και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν μετά τη διακοπή των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο νεοπροσληφθείς Τουρκο”κύπριος” διαπραγματευτής επισήμανε εκβιαστικά ότι “οι μονομερείς κινήσεις άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα και να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών” και ότι “άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα”.Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Εργκιούν Ολγκούν, η Τουρκο”κυπριακή” πλευρά είναι στο τραπέζι των συνομιλιών και θα εξακολουθήσει να κάνει κάθε τι το δυνατό για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, προσθέτοντας δε ότι “οι Τουρκο’κύπριοι’ θα συζητήσουν για ενέργειες που πρέπει να γίνουν”.

Το ίδιο σκηνικό σε επανάληψη και από την Τουρκία, η οποία επίμονα δηλώνει πως στόχος είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με βάση “την πολιτική ισότητα”.

Σε διάγγελμα με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο λεγόμενος “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ακτσά, αναφέρει ότι είναι προτεραιότητα η λύση στην οποία οι δύο κοινότητες θα είναι “συνιδιοκτήτριες”, προσθέτοντας δε ότι “αυτό είναι βασικό και αναγκαίο για την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο”.

Στο διάγγελμα ο Χαλίλ Ακτσά επισήμανε ακόμη ότι “οι Τουρκο’κύπριοι’ είναι κομμάτι του Τουρκικού έθνους”, ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας πως “οι Τούρκοι της Κύπρου έφτασαν στο νησί από την Ανατολία τέσσερις και πλέον αιώνες πριν”. Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη και ευημερία των κατεχομένων… φέρνοντας για ακόμη μία φορά τους αδέξιους που μας κυβερνούν και προσπαθούν να μας σερβίρουν “δίκαιη λύση”, αντιμέτωπους κατά πρόσωπο με τις αιώνιες αδηφάγες βλέψεις της Τουρκίας.