Η ανακοίνωση εκ μέρους της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό πολιτών με αναπηρίες από τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) από την πρώτη στιγμή τόνισε την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρίες, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας όχι μόνο ΔΕΝ εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν προκλητικά!

Μεταξύ άλλων, έχουμε παρατηρήσει ότι:
ΔΕΝ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετάβαση προς και από την εργασία των πολιτών με αναπηρίες
ΔΕΝ έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την απασχόληση αυτών των ατόμων που να τους προστατευτούν
ΔΕΝ ενέταξε όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες, στις κατηγορίες των λεγόμενων «ευπαθών» ομάδων που μπορούν να λαμβάνουν τα ειδικά πακέτα στήριξης, έτσι ώστε να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους.
ΔΕΝ έχει γίνει καμία γραμμή στήριξης με γραπτά μηνύματα ή με βιντεοκλήση και διερμηνείς στην νοηματική γλώσσα, για να μπορούν να εξυπηρετούν του συμπολίτες μας με απώλεια ακοής

Επιπλέον, με λύπη βλέπουμε ότι το κρατικό κανάλι (ΡΙΚ) παρά τις υποσχέσεις του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από σχετικό θέμα που ενέγραψε το Κίνημά μας, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για ταυτόχρονη παρουσίαση των διαγγελμάτων και των εκτάκτων ανακοινώσεων στη νοηματική γλώσσα.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει την υποχρέωση που έχει το Κράτος να αναγνωρίσει ότι οι πολίτες με αναπηρίες είναι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε πολίτης με αναπηρία έχει ισότιμα δικαίωμα στη ζωή που είναι το ίδιο πολύτιμη με τη ζωή κάθε άλλου συνανθρώπου μας.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

*Δηλώσεις ΜΜΕ: Γεάδης Γέαδη, Εκπρόσωπος Τύπου*