Εκατοντάδες Εθνικιστές, στελέχη, μέλη και υποστηρικτές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2017, τον έφηβο ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η πορεία του ΕΛΑΜ ξεκίνησε από τα γραφεία του κινήματος στην Πάφο και μέσω των κυριότερων οδών της πόλης κατέληξε μπροστά στο άγαλμα του ήρωα. Κατα την διάρκεια της πορείας τα εθνικιστικά συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα δίνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους πως το ΕΛΑΜ είναι παρών και έτοιμο για αγώνα.

Η λιτή εκδήλωση μπροστά στο άγαλμα του ήρωα ξεκίνησε με την απαγγελία ποιημάτων του ήρωα από συναγωνιστές οι οποίοι ακόμη φοιτούν σε σχολεία της Πάφου.

Η πρώτη ομιλία έγινε από τον συναγωνιστή του Μετώπου Νεολαίας ΕΛΑΜ Πάφου Κώστα Κώστα , ο οποίος μίλησε συνοπτικά για τη ζωή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και το έργο του.

Ο αμέσος επόμενος ομιλητής, ο Χρίστος Πέτρου από το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ Πάφου μίλησε για τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήρωα και την δράση του ως αγωνιστής της Εθνικής Ιδέας.

Το λόγο έπειτα έλαβε ο Σωτήρης Παπακυριακού από το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ Λευκωσίας, ο οποίος ανέλυσε στην ομιλία του για την δράση του Παλληκαρίδη κατά τις μαθητικές διαδηλώσεις προ και κατα τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ καθώς και τα γεγονότα που τον ανάγκασαν να βγει στο βουνό ως αντάρτης.

Επόμενος ομιλητής ο επικεφαλής του Μετώπου Νεολαίας Λεμεσού Χάρης Νικολάου. Στην ομιλία του εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους την δράση του Ευαγόρα κατά τη διάρκεια που βρισκόταν αντάρτης στο βουνό, τις ενέδρες και επιχειρήσεις που έλαβε μέρος και τέλος την μεταφορά οπλισμού στην οποία και συνελήφθη από ενεδρεύουσα αγγλική περίπολο.

Τελευταίος ομιλητής από το Μέτωπο Νεολαίας ήταν ο πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας Σωτήρης Ιωάννου. Ο συναγωνιστής Ιωάννου ανέλυσε τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της δίκης του ήρωα, την στάση του έναντι στους Άγγλους και την δύναμη επέδειξε όταν ανέβηκε στο ικρίωμα. Συνέχισε λέγοντας πως η θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη δεν έγινε για καμία ομοσπονδία αλλα για να γίνει η Κύπρος μας Ελεύθερη και Ελληνική.

Ο λόγος έπειτα δόθηκε στον συναγωνιστή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κ. Σάββα Χαραλάμπους άλλως Κουρσάρος, ο οποίος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις αναμνήσεις του για τον ήρωα αλλά και τις ανησυχίες του για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Πρόσθεσε εμφατικά πως η νεολαία που βρίσκεται μπροστά του, η νεολαία του ΕΛΑΜ, είναι ο καλύτερος οιωνός για το μέλλον της πολύπαθης πατρίδας μας.

Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος έδωσε το στίγμα της παρακαταθήκης που μας έχει αφήσει ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Αναφερόμενος στις προεκτάσεις του αγώνα της ΕΟΚΑ στο σήμερα και στην αντίδραση κάποιων πολιτικάντηδων στην απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό δημοψήφισμα τόνισε εμφατικά: “Οι πολιτικοί άρχοντες αυτού του τόπου που συνεδριάζουν και αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες, να γνωρίζουν ότι αρκεί η απόφαση ενός μαθητή, ενός γεωπόνου και ενός οδηγού ταξί για να αλλάξει η ιστορία. Η θέληση των λίγων θα φέρει την απόφαση των πολλών και με την βοήθεια του Θεού ο αγώνας μας θα δικαιωθεί!”

Η εκδήλωση τελείωσε με τον Εθνικό Υμνο!