Το πρωί της Κυριακής, 63 χρόνια μετά από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, αντιπροσωπείες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) τίμησαν τα παλληκάρια του Διγενή σε πόλεις και χωριά ολόκληρης της Κύπρου, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα παραμείνουμε πιστοί στον όρκο που είχαν δώσει οι Λεβέντες της ΕΟΚΑ.

Στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, οι εκδηλώσεις με αφορμή την 63η επέτειο έναρξης του Αγώνα της ΕΟΚΑ,  που διεξάγονται από το βράδυ της Πέμπτης, ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής, με την έντονη παρουσία μελών και στελεχών του Κινήματος στο Λιοπέτρι, το Αυγόρου και το Παραλίμνι, όπου ο βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης και άλλα στελέχη του Κινήματος κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ, προς τιμή των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Στο Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, στο κέντρο της Λεμεσού, προς τιμή του Διγενή και των παλληκαριών του, στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ κατέθεσε το στέλεχος της Επαρχιακής Επιτροπής Πέτρος Αυγουστή, εκ μέρους του ΕΛΑΜ Λεμεσού το Στέλεχος της Επαρχιακής Επιτροπής Αντρέας Αντρέου, ενώ στεφάνι κατέθεσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού του ΕΛΑΜ, Φοίβος Αλκιβιάδης.

Το ΕΛΑΜ Πάφου τίμησε επίσης την επέτειο της 1ης Απριλίου μέσα από τη παρουσία και τη δράση των στελεχών της. Από το πρωί, κλιμάκιο συναγωνιστών παρευρέθηκε στο εωθινό, στη Έπαρση της Σημαίας στη πλατεία του Δημαρχείου.

Αργότερα μετέβηκαν στον ανδριάντα του Γεώργιου Γρίβα Διγενή στην Χλώρακα, στο σημείο όπου όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1954. Εκεί ο Αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γιαννάκης Δρουσιώτης, Τομεάρχης και στενός σύμβουλος του Διγενή, εξιστόρησε με λεπτομέρεια τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις της πρώτης μέρας του Αγώνα. Τόνισε ότι η επιτυχία του Αγώνα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Πίστη των Αγωνιστών για τον Ιερό σκοπό τον οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν και την αδιαμφισβήτητη βοήθεια του Θεού. Ακολούθως, ο κ. Δρουσιώτης κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Διγενή εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

 

Στο χωριό Πάχνα της Επαρχίας Λεμεσού, οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την αντιπροσωπεία του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, ενώ την στιγμή που το Στέλεχος της Επαρχιακής Επιτροπής Στέλιος Στυλιανού κατέθετε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ, το πλήθος καταχειροκρότησε το κίνημά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι αποτελούμε την μοναδική ξεκάθαρα αντιομοσπονδιακή πολιτική φωνή, που παραμένει πιστή στα λόγια του θρυλικού Διγενή.

Στο Κολόσσι, στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του χωριού, εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ στεφάνι κατέθεσε η συναγωνίστρια Μαρία Ευαγγέλου, ενώ εκ μέρους τοπικής ομάδας πρωτοβουλίας Κολοσσίου ο συναγωνιστής Θεόδωρος Κούσουλος.

Έχουμε χρέος απέναντι στα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, όντας οι τελευταίοι πιστοί, να συνεχίσουμε το έργο τους, να μην συμβιβαστούμε, να μην υποχωρήσουμε, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχουμε καθήκον, κρατώντας άσβεστη την φλόγα του αγώνα της ΕΟΚΑ, να αντισταθούμε σε κάθε λύση ομοσπονδίας, για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.