Σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Λεμεσό, ανήμερα της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη διεξαγωγή του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, στην παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) πραγματοποίησε εκδήλωση, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της Εθνικής Μνήμης.

Αρχικά, εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου, τον λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Πέτρος Κουντουρέσιης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, σε πείσμα των καιρών, δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξεχαστούν οι αγώνες των προγόνων μας.

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση του πάλαι ποτέ εθνικόφρονος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, που για να μην δυσαρεστήσει τον εγκάθετο της Άγκυρας, σε πλήρη σύμπραξη με το ΑΚΕΛ, πέρασε από τη Βουλή μια φωτογραφική (ν)τροπολογία για να αφαιρέσει το Ενωτικό Δημοψήφισμα από τις σχολικές γιορτές.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο νομικός, ανεξάρτητος και υπερκομματικός πολιτευτής, Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε ότι ως Έλληνας Πατριώτης έχει καθήκον να παρευρεθεί στην εκδήλωση, αλλιώς δεν θα ήταν Έλληνας. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως θεωρεί μέγιστη προσβολή το γεγονός ότι η Κυπριακή Βουλή δεν έστειλε εκεί που έπρεπε τον ψευδοπρόεδρο, αλλά υπέκυψε στις απαιτήσεις του.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε ενδελεχώς στα γεγονότα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν ευδοκίμησαν οι αγώνες και ο πόθος του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς για άλλη μια φορά επικράτησε η διχόνοια. Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε πως μπορεί να μην επήλθε η Ένωση, όμως Κύπρος και Ελλάδα ανήκουν ιστορικά εδώ και χιλιάδες χρόνια στο ίδιο έθνος, γι’ αυτό επιβάλλεται να έχουν κοινή γραμμή και πορεία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστο Χρίστου να υπογραμμίζει ότι με την στάση που τήρησε σε ότι αφορά το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονομάζεται εθνικόφρων παράταξη, καθώς ασέλγησαν με τον χειρότερο τρόπο απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας, διαγράφοντας από την ιστορία το Ενωτικό Δημοψήφισμα, για να γίνουν αρεστοί στον κατακτητή.

Το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα τιμά την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως απέναντι σε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που ξεπούλησε ακόμη και την ιστορία μας στον βωμό της ομοσπονδίας, πως υπάρχουν Έλληνες που αντιστέκονται και συνεχίζουν να κρατάνε άσβεστη την φλόγα της λευτεριάς μέσα στις ψυχές τους. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να ενταφιάσουν την Εθνική μνήμη, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία, το ΕΛΑΜ τους στέλνει το μήνυμα πως λογάριασαν λάθος! Η ιστορία της Κύπρου δεν διαγράφεται, δεν παραποιείται, δεν εκχωρείται, δεν αλλοιώνεται, δεν προσαρμόζεται, δεν παραχαράζεται, κυρίως όμως δεν πωλείται!